Не­ра­зви­је­но тржи­ште при­ро­дног га­са у БиХ

Глас Српске
Не­ра­зви­је­но тржи­ште при­ро­дног га­са у БиХ

СA­РA­ЈЕ­ВО - Осно­вна ка­ра­кте­рис­ти­ка тржи­шта при­ро­дног га­са у БиХ јес­те да је оно ре­ла­ти­вно не­ра­зви­је­но, јер је пос­то­је­ћа га­сна ин­фрас­тру­кту­ра ра­зви­је­на са­мо на ди­је­лу те­ри­то­ри­је и при­ро­дни гас као енер­гент је дос­ту­пан огра­ни­че­ном бро­ју ко­ри­сни­ка у не­ко­ли­ко гра­до­ва кроз ко­је ма­гис­трал­ни га­со­вод про­ла­зи.

Ово је на отва­рању чет­врте ме­ђу­на­ро­дне га­сне кон­фе­рен­ци­је ју­го­ис­то­чне Евро­пе ре­као ми­нис­тар спољне трго­ви­не и еко­ном­ских одно­са БиХ Мла­ден Зи­ро­је­вић.

На­име, у Са­ра­је­ву је ју­че по­че­ла чет­врта ме­ђу­на­ро­дна га­сна кон­фе­рен­ци­ја ју­го­ис­то­чне Евро­пе на ко­јој учес­тву­је око 250 пред­ста­вни­ка га­сне при­вре­де, држа­вних ин­сти­ту­ци­ја и еми­нен­тних стручњака из ре­ги­она, те пред­ста­вни­ка зе­маља изво­зни­ка га­са.

Зи­ро­је­вић је ре­као да у уку­пној по­трошњи енер­ги­је у БиХ при­ро­дни гас учес­тву­је са око шест од­сто, а пре­ма не­ким про­је­кци­ја­ма, оче­ку­је се да до 2020. го­ди­не тај про­цент бу­де око 17 од­сто.

Пред­сје­дник Ор­га­ни­за­ци­оног одбо­ра Џемал Пељто ис­та­као је да је циљ кон­фе­рен­ци­је раз­мје­на ин­фор­ма­ци­је о акту­ел­ним про­је­кти­ма у из­градњи тран­спор­тних ка­па­ци­те­та у земљама ре­ги­она, као и ос­тва­ри­вање пре­тпос­тав­ки за ве­ћу по­уз­да­ност и снаб­ди­је­вање при­ро­дним га­сом пу­тем тјешње са­радње су­бје­ка­та га­сне при­вре­де.

На кон­фе­рен­ци­ји учес­тву­ју нај­зна­чај­ни­ји пред­ста­вни­ци га­сне при­вре­де, држа­вних ин­сти­ту­ци­ја и еми­нен­тни стручњаци из ци­је­лог ре­ги­она те пред­ста­вни­ци зе­маља изво­зни­ка га­са Ру­си­је, Ира­на, Ни­ге­ри­је, Нор­ве­шке, га­сних ком­па­ни­ја и ин­сти­ту­ци­ја из СAД, Њема­чке, Ира­на, Тур­ске, Швај­цар­ске, Пор­ту­га­ли­је, Ни­ге­ри­је, Aр­ген­ти­не, Дан­ске и Aус­три­је.

Кри­за

Зи­ро­је­вић је на­вео да је ја­ну­ар­ска кри­за иза­зва­на пре­ки­дом снаб­ди­је­вања при­ро­дног га­са због спо­ра изме­ђу Ру­си­је и Укра­ји­не по­ка­за­ла ко­ли­ко су у БиХ рањиви по­тро­ша­чи.

- Ја­сно је да обез­бје­ђење енер­ге­на­та из ви­ше изво­ра са­мо по се­би ни­је га­ран­ци­ја за си­гур­но снаб­ди­је­вање. Ис­то та­ко, би­тно је обе­зби­је­ди­ти и ди­вер­зи­фи­ка­ци­ју тран­спор­тних пра­ва­ца и ви­ше ин­тер­ко­не­кци­ја - до­дао је Зи­ро­је­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана