Непромијењени берзански индекси

Агенције
Непромијењени берзански индекси

Њујорк - Берзански индекси на Вол стриту остали су скоро непромијењени након несигурног трговања, јер нови макроекономски подаци нису отклонили забринутост улагача у вези са дужничком кризом, преносе агенције.

Доу Џонс индекс ослабио је један бод или 0,01 одсто, на 12.502 бода, а Насдак индекс 0,29 одсто, на 2.839 бодова.

С&П 500 индекс ојачао је 0,05 одсто, на 1.315 бодова.

Већи дио трговања индекси су провели у позитивном подручју, највише захваљујући бољим подацима од очекиваних о продаји постојећих кућа у САД.

Нада у опоравак тржишта некретнина подстакла је снажан раст цијена дионица од 1,9 одсто у грађевинском сектору, а знатно су ојачале и дионице банака.

Улагаче је охрабрио и раст цијена дионица на европским тржиштима, други дан заредом.

Међутим,аналитичари не вјерују да ће тај успон потрајати, јер дужничка криза ни издалека није ријешена,

На дужничке проблеме подсјетила је и одлука агенције “Фич” о смањењу кредитног рејтинга Јапану за један степен, на А плус, јер се не очекује смањење буџетског дефицита док траје политичка несигурност.

Улагаче је поколебала и процјена Организације за привредну сарадњу и развој да ће ове године раст глобалне привреде бити успорен са прошлогодишњих 3,6 на 3,4 одсто.

На европским берзама, цијене дионица јуче су знатно порасле.

Лондонски ФТСЕ индекс ојачао је 1,86 одсто, на 5.403 бода, док је Франкфуртски ДАКС порастао 1,65 одсто, на 6.435 бодова, а паришки ЦАЦ 1,88 одсто, на 3.084 бода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана