Непроцјењив потенцијал Српске у минералним сировинама

Агенције
Непроцјењив потенцијал Српске у минералним сировинама

Бањалука - Република Српска располаже завидним минералним сировинским потенцијалом, прије свега енергетским, металичним и неметаличним сировима, те питким, термалним и термоминералним водама, изјавио је директор Републичког завода за геолошка истраживања Драган Митровић.

Он је рекао да се под енергетским сировинама мисли, прије свега, на угаљ, који се већ експлоатише у Гацку, Угљевику и Станарима.

“На прагу је отварање нових рудника у Љешљанима, а огромни потенцијали постоје и на подручју Котор-Вароша. Ту је и неколико мањих рудника угља, који у будућности могу да имају значајну предност за Српску”, истакао је Митровић у Бањалуци прије почетка стручне расправе о Приједлогу закона о геолошким истраживањима.

Када је ријеч о нафти, за чија је истраживања концесију добила руска компанија, Митровић истиче да су перспективна подручја Семберије и Обудовца, као и Приједора и Козаре. “Металичних минералних сировина, првенствено жељеза, имамо на подручју Приједора, али и у подручју Фоче и околини Мркоњић Града”, навео је Митровић.

Према његовим ријечима, налазишта бакарне руде, која до сада није експлоатисана, постоје у подручју Мркоњић Града, као и на локалитету Чавка код Прњавора.

“Истраживања налазишта олова и цинкане руде актуелна су на подручју Фоче и Челебића, док у Новом Горажду имамо налазишта антимона. Резерве неметаличних минералних сировина, односно техничког, грађевинског и архитектонског камена, су непроцјењиве”, нагласио је Митровић.

Помоћник министра за рударство и геологију у Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Дарка Деурић рекла је да је основни циљ закона о геолошком истраживању успостављање правног оквира, којим ће бити обезбијеђено ефикасније управљање минералним сировинама.

Деурићева је навела да закон предвиђа израду догорочног програма развоја основних геолошких истраживања и скраћење предмета уговора о конценсији.

“То за инвеститоре значи да ће уговор о концесији бити обавезан само код истраживања угља, угљоводоника и природног гаса, док ће остале минералне сировине добијати на основу рјешења о истраживању”, истакла је Деурићева.

Професор Васо Новаковић са Института за примијењену геологију и водоинжењеринг из Бијељине истакао је да ће предложени закон убрзати и додјеле концесија и истраживања, те увести реда у тим областима.

“То ће посебно много значити за потенцијалне улагаче у истраживање и експлоатацију минералних сировина и подземних вода”, рекао је Новаковић.

У стручној расправи о Приједлогу закона о геолошким истраживањима учествују и представници Републичке комисије за концесије, Универзитета у Бањалуци, као и привредних друштава која се баве геолошком дјелатношћу и експлоатацијом минералне сировине.

Организатор стручне расправе о Приједлогу закона о геолошким истраживањима је Министартсво индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана