Неприхватљиво поскупљење горива

М. Ч.
Неприхватљиво поскупљење горива

Бањалука - Гориво у БиХ поскупјеће за око 25 фенинга по литру ако буде прихваћен приједлог за повећање путарине и акциза на нафтне деривате, што је наишло на негодовање привредника и потрошача.

Премијери РС и ФБиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић покренули су иницијативу за повећање акцизе на дизел са 30 на 45 фенига по литру, а на бензине са 35 на 50 односно са 40 на 55 фенинга. Поред тога предложено је повећање и путарине за аутопутеве са 10 на 20 фенига по литру горива. Новац убран од акцизе и путарине биће коришћен за изградњу аутопутева и путева.

Ентитетски премијери су затражили и увођење посебне акцизе на пиво од 0,15 КМ по литру, те посебне акцизе на цигарете од 0,15 фенига по кутији. Приходи од тих намета били би искоришћени за пуњења буџета фондова здравственог осигурања.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ формирао је у понедјељак радну групу која има рок од 15 дана да предложи измјене сета закона који третирају акцизну политику. Уколико Управни одбор УИО прихвати ову иницијативу она иде у Савјет министара, а коначна одлука биће донесена у Парламенту БиХ.

Извршни директор Удружења економиста РС - "SWOT" Саша Грабовац каже да повећање акциза на гориво није добро рјешење.

- Осим становништва тиме ће бити оптерећени и пољопривредни произвођачи и индустрија, а врло вјероватно је да ће то изазвати и поскупљења - казао је Грабовац.

Из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС је саопштено да ће се борити свим дозвољеним средствима уколико приједлог о повећању акциза на гориво не буде одбачен. Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да нафтни деривати нису луксуз и да је њихова потрошња нужна. Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је истакао да ће се свако повећање акциза негативно одразити на пословање привреде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана