Непозната питања о нафтно-гасном ангажману у Србији

Глас Српске
Непозната питања о нафтно-гасном ангажману у Србији

БЕОГРAД, ЛОНДОН - Главни руски преговарач за реализацију енергетског споразума Дмитрије Малишев започео је у Београду разговоре са званичницима Србије, потврђено је у петак за Б92.

Ток и кључне тачке преговора о нафтно-гасном аранжману поново су непознати, јер је договор обију страна да се у јавност не износе појединости док они трају.

У "Гаспрому" је за Б92 речено да се преговори воде у оквирима потписаног уговора, прецизније, они не знају за било какве измене у преговорима.

Према незваничним информацијама, Влада Србије од Руса тражи да, ако одустану од изградње гасовода, врате акције НИС-а. Такође, тражи се да Руси побољшају понуду тако што би у НИС, умјесто предвиђених 500, инвестирали 700 милиона евра, као и да поред предвиђених 51 одсто акција по цијени од 400 милиона откупе још 19 одсто акција НИС-а.

У том пакету приједлога, који су потписали премијер Србије Мирко Цветковић и министар економије Млађан Динкић, налази се и захтјев да гасовод "Јужни ток" има магистрални карактер са капацитетом од 20 милијарди кубика годишње.

У "Гаспрому" у Москви је речено да је Малишев у Београд дошао да финализује преговоре, а коначан рок за крај преговора помињао се децембар.

Aлтернативни гасовод

У Европској унији представљен је план о јужном гасоводу из средње Aзије до Европе, чији је циљ да се смањи зависност од испорука из Русије, а заобићи ће Србију, пише у петак Гардијан.

До идуће године, Брисел жели да оснује конзорцијум европских компанија који ће куповати гас у каспијском басену и слати га у Европу новим гасоводом од Aзербејyана, преко Турске и Балкана до Aустрије, почев од 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана