Непотребна галама о нацрту буџета РС

Слободан Дакић
Непотребна галама о нацрту буџета РС

МРКОЊИЋ ГРAД - Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче у Мркоњић Граду да се непотребно "диже галама" у вези са предложеним нацртом буџета РС за сљедећу годину, јер је јасно да су најављена смањења плата посљедица рецесије, која је одраз глобалне економске кризе, присутне и у Српској.

- Криза је дошла и овдје. У привреди има доста застоја, значајан је број губитка уговора у овој години и очигледно мање прихода у буџету. Сасвим је нормално, када имате смањене приходе и смањен раст бруто друштвеног производа, да се јавна потрошња мора кориговати. Дакле, није ријеч о санацији претходних дебаланса, већ о томе да се на одговоран начин приступи ситуацији - истакао је Додик.

Додао је да је Влада била пред ситуацијом да смањи број радника и да се смањењем плата показује одговорност према међународним институцијама, прије свега Међународном монетарном фонду, да би се обезбиједио наставак стенд-бај аранжмана.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је Срни да још није добијена сагласност синдиката за најављено смањење плата у РС, али да очекује подршку предложеном нацрту буџета за 2010. годину од 1,6 милијарди КМ, јер би се на тај начин растеретила привреда и привредни субјекти.

Он је рекао да смањење плата од три одсто полицији и просвјети у првих шест мјесеци идуће године значи смањење од само 1,5 одсто на годишњем нивоу.

- У јавној управи плате би требало да буду смањене 10 одсто током цијеле године, чиме би се направиле уштеде на позицијама плата од око 20 милиона КМ на годишњем нивоу - истакао је Џомбић.

Још је нагласио да би се тиме испуниле обавезе према Међународном монетарном фонду, посебно истакавши да би значај био у томе што би се дио уштеда усмјерио према Фонду ПИО и на тај начин заштитила најугроженија категорија становништва у РС, односно пензионери.

Рецесија

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић рекао је Срни да Влада Српске разумије да је смањење плата непопуларна мјера, али је нагласио да је и РС суочена са рецесијом.

- Чини ми да се да се заборавило да су у просвјети плате 2005. године повећане за 100 одсто, као и чињеница да је несклад плата запослених у образовању и других буџетских корисника прије ових интервенција био драстичнији - рекао је Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана