Неплаћени кредит уписао хипотеку над некретнинама билећке фирме Битекс

Жељка Кокот
Неплаћени кредит уписао хипотеку над некретнинама билећке фирме Битекс

Бањалука - Министарство финансија РС уписало је хипотеку над некретнинама некадашњег предузећа "Никола Тесла" за које већ дуже вријеме отплаћује кредит на основу издате гаранције.

Предузеће "Никола Тесла", које је у државном власништву, подигло је 24. јануара 2014. године кредит у Банци Српске, у којој је у међувремену отворен процес ликвидације, а гарант за његову отплату била је Влада РС. Због проблема у које је запало то предузеће Министарство финансија је 30. јуна 2014. године активирало гаранцију у износу од пет милиона КМ и почело да отплаћује кредит "Николе Тесле".

- Министарство редовно плаћа доспјеле ануитете "Николе Тесле" по основу активиране гаранције, а закључно са 5. мајем ове године исплаћено је 972.234 КМ - истакли су у Министарству финансија РС.

Усљед новонастале ситуације предузеће "Никола Тесла", које је у међувремену промијенило назив у "Битекс", затражило је

измјену уговора о регулисању међусобних права на основу гаранције за кредитно задужење. У том захтјеву је предложено да на терет "Битекса" као средство обезбјеђења буде усписана хипотека над некретнинама и заложно право на машинама и опреми и да као средство обезбјеђења буду издате мјенице.

- Министарство се обратило подручним јединицама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Билећи и Требињу које су доставиле документацију о власништву над некретнинама и донесена је одлука да је упис заложног права на некретнини у Билећи процијењене тржишне вриједности од 3,2 милиона КМ оправдан, реалан и могућ - кажу у Министарству финансија РС.

Вршилац дужности директора "Битекса" Перса Климента каже да не може коментарисати овај случај док не добије одлуку. Говорећи о ситуацији у предузећу, она је истакла да је стање нормализовано након што су окончани проблеми са јединим "Битексовим" купцем - њемачком фирмом "Штајман" која се нашла у стечају.

- Тренутна ситуација у фирми је нормална, раднице се налазе за машинама и приводе крају уговорене послове за њемачког купца. Министарство индустрије, енергетике и рударства РС је у преговорима са неколико пословних партнера па би у фирму ускоро могао ући нови купац. Вјерујем да ће одабрати правог партнера и да ће фирма опстати - каже Климента и додаје да радницима дугују двије и по плате.

Фирма се нашла у незавидној ситуацији након што је "Штајман" 23. марта отишао у стечај. Раднице ове билећке текстилне фирме су средином марта због неисплаћених плата ступиле у штрајк, а да проблем буде већи, фирми је блокиран и рачун. Рад је настављен средином априла након што је њемачки купац запосленима уплатио једну цијелу и око 40 одсто друге плате.

Назив

Предузеће "Никола Тесла" промијенило је назив у "Битекс" крајем фебруара након што је Влада РС уважила приједлог директора Персе Клименте. Она је тај захтјев образложила мишљењем да назив "Никола Тесла" не треба да носе предузећа из текстилне индустрије, него она која се баве електроником. Осим назива, премјештено је и сједиште фирме из Бањалуке у Билећу.

У вријеме када је основана фирма "Никола Тесла" била је планирана и производња дијелова за електромобил, али је тај пројекат са њемачким партнером пропао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана