Неозбиљне понуде за дервентси “Унис” тјерају банкарском гаранцијом

Милијана Латиновић
Неозбиљне понуде за дервентси “Унис” тјерају банкарском гаранцијом

ДЕРВЕНТА - Скупштина повјерилаца дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају у петак је утврдила да је заштитна цијена испод које се имовина тог пропалог предузећа не може продавати 12,19 милиона марака, а заинтересовани који планирају да дају понуду на идућој лицитацији мораће да обезбиједе и банкарску гаранцију.

Рекао је то “Гласу Српске” стечајни управник “Униса” Драган Даниловић нагласивши да би идуће седмице требало да буде објављен оглас о четвртој лицитацији која ће, како је навео, највјероватније бити заказана за другу половину јануара идуће године.

- Скупштина је прихватила идеју да банкарским гаранцијама заштитимо имовину стечајног дужника, а то значи, ако нам дође потенцијални купац и за имовину понуди 15 милиона марака, уколико не плати, банка која му је дала гаранцију мора да плати тај износ - објаснио је Даниловић.

Он је нагласио да се на овај начин стаје у крај мешетарењу и неозбиљним понудама.

- Сигурно ће најбоље проћи онај који буде сам, уколико их буде више, један другом ће дизати цијену. Котизација је законска обавеза, тако да они који желе учествовати уплаћују 50.000 КМ, па нека изволе и одустану - поручио је Даниловић.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина.

До сада су пропале три лицитације, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач, трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте.

На трећој лицитацији почетком октобра ове године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду.

И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Принудна наплата

Драган Даниловић је рекао да је у “Унис” ових дана стигло неколико налога за принудну наплату.

- Стигло је неколико налога, од 200 марака до 16.263 марке. Упутићу жалбу па ћемо видјети шта ће бити даље - рекао је Даниловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана