Неозбиљне понуде обезвређују имовину дервентске Фабрике цијеви “Унис”

Милијана Латиновић
Неозбиљне понуде обезвређују имовину дервентске Фабрике цијеви “Унис”

ДЕРВЕНТА - Агонији у вези са продајом имовине дервентске Фабрике цијеви “Унис” у стечају не назире се крај, а неозбиљне понуде само додатно обезвређују имовину.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Униса” Драган Даниловић додавши да фирма “Феромастер” из Дервенте, која је на посљедњој лицитацији понудила 27,7 милиона марака за имовину пропалог предузећа, тај износ још није уплатила.

- Ни не очекујем да ће уплатити. Ако на прошлој лицитацији нису уплатили, када су понудили мањи износ од овога, не вјерујем ни да ће сада. Рок за плаћање им истиче крајем мјесеца и ако не уплате, онда рок од мјесец има компанија “Фрукта трејд” као другорангирана  са нешто нижом понудом. С обзиром на то да су те двије фирме и прошли пут биле најбољи понуђачи, па нису уплатили, ништа не очекујем ни сада - казао је Даниловић.

Даниловић каже да настоји да закаже сједницу Скупштине повјерилаца на којој би био нађен модел за продају имовине предузећа.

- Члан 157 Закона о стечајном поступку јасно прецизира како се продаје оптерећена имовина, по правилима извршног поступка, да цијена не може бити нижа од половине процијењене вриједности, затим иде за трећину, а надаље се обара за десет одсто. Прошли пут је тако било, оборена је за десет одсто, а они су надметањем дигли цијену у небеса и ником ништа. Сад поново обарај за десет процената и опет исто и тако се обезвриједи имовина потпуно и дођемо до марке. Циљ ми је да на скупштини видимо шта и како да елиминишемо неозбиљне купце - објаснио је Даниловић.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена је на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина. До сада су пропале двије лицитације, прва јер није било заинтересованих, а друга јер најповољнији понуђач, трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте.

Заштитна цијена

Драган Даниловић је казао да ће у наредном периоду покушати са судијом да нађе методолошки приступ како би нашли рјешење за “Унис”.

- Видјећемо да ли се може ићи са заштитном цијеном имајући у виду да је скоро 80 одсто имовине стечајног дужника под оптерећењем. И то је проблематично јер се заштитна цијена може увести на неоптерећену имовину, а да ли и шта можемо овдје, питање је - казао је Даниловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана