Неопходна подршка за нове пројекте

Aгенције
Неопходна подршка за нове пројекте

Истамбул - БиХ тражи подршку Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за провођење нових развојних и инвестиционих пројеката с циљем борбе против незапослености и побољшања економског статуса грађана БиХ, рекао је данас министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, а пренијеле су агенције.

Лагумџија је на годишњем засједању Одбора гувернера ЕБРД-а у Истамбулу указао на потребу наставка провођења успјешних пројеката у БиХ које финансира ЕБРД, са посебним нагласком на приватни сектор, као и подршку енергетском сектору који има велики потенцијал.

Сходно томе, Лагумџија је поздравио најављене нове инвестиционе активности ЕБРД-а у БиХ, те упознао присутне са неопходним реформама које је потребно провести у различитим секторима у чему ће значајну улогу имати и ова монетарна институција.

Он је навео да је ЕБРД инвестирала до сада у БиХ око 1,5 милијарди евра кроз више од стотину пројеката с фокусом на инфраструктурни развој, подршку малом и средњем подузетништву и јачање финансијског сектора, те да је највећи институционални инвеститор.

Лагумџија је рекао да је ЕБРД прошле године инвестирао у БиХ 125 милиона евра, од чега 80 милиона у инфраструктуру, 23 милиона у индустрију, трговину и пољопривреду и 22 милиона у финансијски сектор.

Он је навео да је БиХ некада имала најмањим проценат искориштених средстава која су јој одобрена, али да је у протеклој години операционализовала већину одобрених средстава.

Лагумџија, који је и гувернер ЕБРД-а за БиХ, изразио је подршку активностима ове банке о којима је упознао учеснике засједања, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

О потреби модернизације ЕБРД-а Лагумџија је говорио на округлом столу који је одржан о теми "Подршка расту у вријеме несигурног опоравка".
Првог дана засједања делегација БиХ одвојено се састала са представницима ЕБРД-а, Европске инвестиционе банке, ОПЕК фонда за развој и делегацијом Кувајтског фонда за арапски економски развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана