Неодрживо покривање дефицита задуживањем

Марина Чигоја
Неодрживо покривање дефицита задуживањем

Бањалука - БиХ се тренутно суочава са озбиљним проблемима покривања дефицита, чије се финансирање углавном заснива на повећању јавне задужености.

У информацији о фискалној одрживости БиХ Дирекције за економско планирање БиХ наводи се да, иако се на први поглед чини да је јавни дуг одржив и да је, према Мастришким условима, БиХ далеко од максимално дозвољене задужености, треба узети у обзир и чињеницу да дефицит од свега 3,9 одсто БДП-а из 2009. године БиХ није била у стању сама да финансира, већ је тражена помоћ од ММФ-а што показује на крхкост фискалне стабилности БиХ.

- Слично се дешава и у 2012. години. Такође, и тренутни кредитни рејтинг, према којем се БиХ налази у зони високог кредитног ризика, указује на то да је БиХ представљена као држава која ће тешко измиривати своје обавезе на вријеме - наводи се у информацији.

Додаје се да је прихватљиви ниво задужености у ЕУ од 60 одсто БДП-а знатно изнад могућности БиХ.

- БиХ се тренутно суочава са озбиљним проблемима финансирања дефицита, иако је њен ниво јавне задужености нижи од 40 одсто БДП-а - истиче се у информацији.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже за "Глас Српске" да је недопустиво да БиХ своје недостатке у буџету допуњује кредитима ММФ-а, као и да се општине и ентитети задужују појединачно на тржишту хартија од вриједности.

- Ако нема прихода, онда се мора кренути са радикалним резовима у потрошњи. Даље задуживање ће нас засигурно одвести на пут Грчке и Шпаније који ће несумњиво довести до социјалног бунта грађанства као што се то већ дешава у ове двије земље - нагласио је Павловић и поновио да је администрација БиХ прегломазна и прескупа.

Павловић је истакао да се власти у БиХ што прије морају посветити ревитализацији онога што се може покренути у производњи.

Наглашава да се убрзање повећања дефицита не може контролисати и да је о томе потребно на вријеме мислити.

- Апсолутно је неодрживо имати 22.000 запослених у администрацији, као и више од 70 агенција које немилице троше - истакао је Павловић и додао да БиХ мора тражити рјешење у својим потенцијалима.

Спољни дуг

Укупан спољни дуг БиХ на крају првог полугодишта 2012. године износио је 6,739 милијарди КМ, а за његово сервисирање у првих шест мјесеци исплаћено је 178,49 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана