Немогућа наплата милиона марака из Египта

Тања Шикањић
Немогућа наплата милиона марака из Египта

БAЊAЛУКA - Предузећа из Републике Српске која послују са египатским партнерима, због политичке и економске нестабилности у тој земљи, могла би да имају милионске губитке због немогућности наплате испоручене робе.

Египатска економија готово је замрла јер су банке затворене, земљи је смањен кредитни рејтинг, док међународне компаније и малопродаја нагло смањују активности у земљи, јавиле су агенције.

Египатска централна банка од почетка седмице одбија да допусти државним и приватним банкама да отворе врата за клијенте из страха да би могле да буду опљачкане.

Египћани не могу да добију ни пензије и плате.

Предузеће "Еуро Мотор" из Бањалуке које интензивно послује са фирмама у Египту, у немогућности је да наплати 200.000 марака вриједну робу испоручену у ову земљу.

- Око 30 одсто наше производње завршава у Египту, тако да већ имамо испоруке које нисмо наплатили, а ако ту убројимо и наруџбе, које би из те земље могле да буду отказане, губици "Еуро Мотора" драстично ће порасти - кажу у овој фирми.

Додају да су контакти са пословним сарадницима у Египту већ отежани.

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић истиче да ће египатско тржиште, али и цијело подручје Блиског истока, које је за одређене фирме из РС било веома значајно, убудуће вјероватно бити под лупом домаћих привредника због сигурности извоза. 

- Домаћи привредници који послују са Египтом сигурно ће претрпјети велику штету због немогућности наплате испоручене робе, проузроковане политичим сукобима. Ипак, обавезе ће сигурно морати да се испоштују када се стање у земљи стабилизује - каже Видић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање, БиХ  је током 2010. године у Египат извезла робу у вриједности од 23,8 милиона марака, и то највише сировина и дрвопрерађевина.

- Веома је тешко пласирати робу у земљу у којој се дешавају такви сукоби, какви су тренутно у Египту, а чији је исход неизвјестан. Сигурно је да ће нереди имати негативан утицај на извоз из БиХ према тој земљи - рекао је портпарол Управе Ратко Ковачевић.

Евакуација

Aмбасадор БиХ у Египту Слободан Шоја очекује да данас буде обезбијеђен авион из Сарајева којим би се евакуисали држављани БиХ из ове земље.

- Сви становници БиХ су безбједни, али и даље постоји велики број оних који желе да напусте земљу - истакао је Шоја и додао да би авион требало да има минимално 140 мјеста.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да ће данас из Сарајева у Каиро бити упућен авион компаније "БХ ерлајнс" којим ће бити евакуисано око 130 грађана БиХ. Група од 21 студента Филозофског факултета у Сарајеву који су се налазили у Луксору у

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана