Нема застоја у испоруци руског гаса

Глас Српске
Нема застоја у испоруци руског гаса

МОСКВA - Руски гас за Европу транспортује се у пуном обиму преко територије Бјелорусије, рекао је јуче руски министар енергетике Сергеј Шматко.

Он је указао да ће се у случају потребе договорити излазак независних посматрача који би утврдили да ли се из количина намијењених европским потрошачима недозвољено обуставља испорука овог енергента, пренијеле су агенције.

Руски холдинг "Гаспром" објавио је да је бјелоруска компанија "Белтрансгас"  платила  гас испоручен у мају, те да је на рачуне компаније пристигло 260,13 милиона долара.

Русија је јуче одлучила да смањи испоруке природног гаса Бјелорусији за 60 одсто у односу на раније уговорен ниво.

У Москви се наводи да Минск дугује за преузети гас у протеклом мјесецу око 250 милиона долара, ако се обрачун обави према цијени од 150 долара за хиљаду кубика гаса коју је, према тврдњи руководилаца "Гаспрома", Бјелурусија "самостално одредила".

Предсједник Бјелорусије Aлександар Лукашенко прије два дана дао је налог за обустављање транзита руског гаса у Европу све док "Гаспром" не исплати ранија дуговања за допрему гаса по територији његове земље.

Минск тај  дуг процјењује на приближно 260 милиона долара, што је за десет милиона долара више од суме која се у Москви помиње као дуговање Бјелорусије за добијени руски гас у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана