Нема замјене оштећене новчанице без јасног серијског броја

Тања Ковачевић
Нема замјене оштећене новчанице без јасног серијског броја

БAЊA ЛУКA - Да би грађани РС и БиХ, у банкама могли замијенити похабане новчанице којима често не могу платити рачун, оне морају бити најмање 60 одсто неоштећене и имати јасно читљив један серијски број.

Грађани истичу да продавци неће да приме овакве новчанице, посебно када се ради о онима веће вриједности.

У банкама кажу да се може замијенити и новчаница која је сва у комадићима, али ниједан дјелић не смије недостајати.

Ова услуга у већини банака у БиХ је бесплатна када је у питању домаћа валута.

У NLB Развојној банци кажу да комерцијалне банке оштећене и похабане новчанице достављају Централној банци БиХ.

- У складу са важећим тарифама не наплаћујемо накнаду за замјену оштећене банкноте у домаћој валути. Када су у питању стране оштећене новчанице, такав новац мијењамо уз накнаду од осам одсто вриједности новчанице и то ако су испуњени услови као и за конвертибилне марке - казала је портпарол ове банке Љиљана Чичић.

Замјеник водитеља Одјељења за пословање са становништвом у Хипо Aлпе Aдриа банци Сњежана Чолић рекла је да су банке обавезне да врше ове услуге уколико су испуњени наведени услови.

- У случају одређених техничких недоумица у вези са новчаницом консултујемо се са Централном банком БиХ. За замјену оштећених новчаница ино-издања банка узима провизују од три одсто - додала је Чолићева.

Кооринатор транспорта новца у Рајфајзен банци Нермин Соколовић истиче да не постоји пропис који обавезује банку да врши замјену похабаних бакнота.

- Не наплаћујемо провизију за замјену оштећених новчаница конвертибилне марке, али с обзиром да комерцијалне банке послују по властитим прописима, оне могу да наплаћују провизију за ову услугу - казао је Соколовић.

Према његовим ријечима, замјена иностраних новчаница проузрокује додатне трошкове, као што су транспорт, осигурање, провизија коју банка плаћа ино-банци и слично, те на основу тога Рајфајзен банка замјену оштећене банкноте страног новца наплаћује у висини од десет одсто.

Квалитет

У NLB Развојној банци и Рајфајзен банци оцјењују да новчанице конвертибилне марке имају солидне заштитне елементе, али доста лош квалитет папира. У Хипо Aлпе Aдриа банци кажу да је квалитет новчаница домаће валуте на граници задовољавајућег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана