Нема страха од финансијског слома

Глас Српске
Нема страха од финансијског слома

ЊУЈОРК - Улагачи на Волстриту имали су у другом тромјесечју ове године изузетне резултате, а даљни смјер кретања тржишта зависиће прво од вијести из корпоративног сектора, пренијели су портали.

Најважнији амерички индекси успјели су прошло тромјесечје закључити с двознаменкастим стопама раста.

Друго тромјесечје испало је чак много боље него је већина трговаца очекивала, али од средине јуна индекси помало клизе наниже, због растуће неизвјесности улагача везане око стварне снаге привредног опоравка СAД.

A хоће ли сада на тржишту поновно доћи до узлета или ће цијене пасти зависи највише о томе какве ће вијести идућих седмица стизати из пословног сектора.

Великог страха од потпуне пропасти финансијског система више нема.  Ипак, улагачи су и више него свјесни да је пред америчким предузетницима и даље тежак период. Због тога је тржиште и нервозно у очекивању шта ће идућих седмица чути од директора корпорација.

Прво, чекају одговор на питање какве су им зараде. Компаније су углавном кресале трошкове да би биле профитабилне у првом овогодишњем тромјесечју. Та техника можда више неће задовољити улагаче, који траже знакове реалног раста како улазе у другу половину године, кад би требало да наступи привредни опоравак.

Друго, улагаче интересује како извршни директори компанија оцјењују привредну ситуацију. Чак и ако оне буду разочаравајуће, аналитичари вјерују да дионице сада имају много стабилнију подршку него прије годину дана, те да тржиште више не хвата паника.

За наставак узлета на Волстриту улагачи треба да искусе привредни  опоравак.

Европске берзе

На европским берзама јучерашње трговање почело је растом цијена дионица. Највише су порасле оне у енергетском, банкарском и телекомуникацијском сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана