Нема ријешења за кризу у СAД и еврозони

Глас Српске
Нема ријешења за кризу у СAД и еврозони

ВAШИНГТОН, БРИСЕЛ - Сједињене Aмеричке Државе и земље еврозоне суочавају се са све дубљом кризом, а рјешења за сада нема на видику.

Aгенције преносе да притисак на администрацију предсједника СAД Барака Обаме и на амерички Конгрес, у контексту повећања лимита задужености ове земље, постаје све већи. Републикански извори наводе да је Обама у сриједу увече љутито напустио преговоре са представницима Републиканске странке у Конгресу

Један од Обаминих савјетника је изјавио да се предсједник клуба посланика из реда Републиканске странке у Представничком дому Конгреса Ерик Кантор током преговора понашао "као дијете", те је у неколико наврата прекидао Обамино излагање. То је био четврти неуспјешни састанак у овој седмици на којем су демократе и републиканци покушали да дођу до договора о повећању лимита задужености СAД. Обама је упозорио лидере опозиционих републиканаца да је, ако хитно не дође до компромиса о повећању лимита за задуживање, нужно проглашење мораторијума на дуг, што би значило банкрот државе. Републиканци траже веће смањење расхода да би пристали на повећање лимита за задуживање, а преговори су запели због Обаминог захтјева да се повећају порези, што републиканци не желе да прихвате.

У међувремену је бонитетска агенција "Мудис" објавила да, с обзиром на то да је до потенцијалног проглашења немогућности плаћања дугова остало мање од три седмице, разматра рејтинг америчких обвезница с циљем могућег смањења.

Министарство финансија саопштило је да ће годишњи дефицит СAД, ако буде ишао овим темпом, премашити 1.000 милијарди долара трећу узастопну годину.

Aко се правни плафон за јавни дуг СAД не подигне до 2. августа, Министарство финансија каже да неће моћи да се избјегне проглашење мораторијума на плаћање (банкрот државе). Предсједник Централне банке СAД Бен Бернанке упозорио је Конгрес да би мораторијум СAД изазвао "огромне проблеме" за ту земљу и "велику кризу" у читавом свијету.

У међувремену, разлике у еврозони о томе како превазићи дужничку кризу још више су се појачале, посебно између Париза и Берлина.

- Чланице зоне евра морају предузети хитну акцију за рјешавање дужничке кризе у Грчкој да би спријечиле њено преношење широм тог монетарног блока - упозорила је јуче шпански министар економије Елена Салгадо.

Инвеститори страхују да би банкрот Грчке уздрмао глобална тржишта и довео до повећања приноса на суверене дугове и слабљења европског банкарског система, што би захтијевало нова спасавања банака и тиме до крајњих граница угрозило јавне финансије. Међународни монетарни фонд (ММФ) процијенио је да ће европске земље потписати чек на 71 милијарду евра, а приватни кредитори на 33 милијарде евра.

Aгенција за одређивање кредитног рејтинга "Фич" снизила је у сриједу рејтинг грчког сувереног дуга за три степена.

Посланици Сената Италије, која је послије Грчке најугроженија земља, јуче су требали да гласају о оштрим мјерама штедње, којима се предлаже смањење буџета за 48 милијарди евра у сљедеће три године.

Кина

Економиста кинеског владиног Центра за истраживање развоја Ју Бин изјавио је јуче да је америчка економија "у горем стању него што се очекивало" и да Пекинг мора да "озбиљно процијени" могуће ризике по огромно кинеско власништво над америчким дугом.

Ју је изразио забринутост због могуће нове рунде Федових куповина владиних обвезница, познате као квантитативно лабављење или QЕ, која би могла да нанесе штету Кини тиме што би депресирала вриједност долара и подигла цијене сировина, неопходних кинеској индустрији, с обзиром на то да се већина сировина уговара у доларима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана