Нема резервног плана за спас Aтине

Глас Српске
Нема резервног плана за спас Aтине

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ потврдили су ријешеност за помоћ Грчкој да изађе из дужничке кризе и за одржавање финансијске стабилности европског блока.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да "постоји стварна воља земаља чланица да учине све што је потребно".

Предсједник ЕУ Херман Ван Ромпеј је истакао да Брисел чини све да омогући Грчкој приступ фондовима за развој за подстицање економије, пренијеле су агенције.

Предсједавајући еврозоне и премијер Луксембурга Жан Клод Јункер нагласио је да Aтина мора да испуни све услове предвиђене пакетом финансијске помоћи.

- Сви услови морају бити испуњени. Не треба допустити постојање убјеђења у постојање резервног плана. Уколико Грчка учини све што је потребно онда ћемо и ми са своје стране - рекао је Јункер.

Грчки парламент треба да током идуће седмице усвоји нови пакет мјера штедње.

ЕУ и ММФ захтијевају спровођење нових мјера штедње да би ослободили додатних 12 милијарди евра помоћи током идућег мјесеца који су Aтини потребни за исплату доспјелог дуга.

Међутим, нове предложене мјере су изазвале немире у Aтини и опште штрајкове у земљи, али и потресе на глобалним тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана