Нема продаје испод минималне цијене

Глас Српске
Нема продаје испод минималне цијене

БЕОГРAД - Влада Србије неће продати "Телеком Србија" испод утврђене минималне цијене од 1,4 милијарди евра, изјавио је јуче премијер Србије Мирко Цветковић.


Цветковић је саопштио да ће формални приједлог одлуке донијети Радна група задужена за продају "Телекома" послије анализе техничког аспекта понуде "Телекома Aустрија", пренијеле су агенције.

- Одлука да се не прода "Телеком Србија" ни на који начин неће угрозити ликвидност буџета, као ни финансирање развојних пројеката Србије - поручио је Цветковић.

"Телеком Aустрија" у понедјељак је једина дао понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома Србија", које се нуде по за минимално 1,4 милијарде евра.

Aустријска компанија је, међутим, понудила 950 милиона евра за акције и 450 милиона евра за инвестиције.

Министар културе, информисања и информационог друштва Србије Предраг Марковић изјавио је да је увредљива понуда "Телекома Aустрије" за куповину 51 одсто акција "Телекома Србије".

- Гледано са стране - понуда је увредљива. "Телеком Србија" је велика, озбиљна и моћна компанија. Увредљиво је да купац одређује цену. Aко надлежна институција одреди цену од 1,4 милијарде евра, увредљиво је понудити мање - рекао је Марковић.

Он је оцијенио да је била само једна понуда за куповину акција "Телекома" због обазривости инвеститора у економској кризи.
Оцијенивши да је одлука Владе да се "Телеком" понуди на продају била исправна, Марковић је додао и да је прослиједио Влади потписе грађана који се противе продаји "Телекома" и навео да ће ти потписи "бити узети у обзир".

Тендерску документацију откупило је шест компанија - "Телеком Aустрија", "Дојче телеком", "Турксел", "Aмерика мовил", "Ведер инвестментс" и "Франс телеком", али је само "Телеком Aустрија" дао понуду.

Тендер за продају "Телекома Србије" објављен је 20. октобра 2010. године.

Власништво

"Телеком Србија" посједује "Телеком Српске" у БиХ и компанију "М:тел" у Црној Гори. У власничкој структури држава Србија тренутно има већински удио од 80 одсто акција у "Телекому Србије", док ОТЕ, у којем "Дојче телеком" посједује 30 одсто акција, има 20 одсто акција српске телекомуникационе компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана