Нема повећања буџета институција БиХ

Никола Лугић
Нема повећања буџета институција БиХ

Република Српска неће пристати на повећање буџета институција БиХ у односу на прошлу годину, иако то траже заједничке институције.

Ово је "Гласу Српске" изјавио премијер Републике Српске Aлександар Џомбић пред сједницу Фискалног савјета БиХ, коју је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић заказао за данас, у 12 часова, у Сарајеву.

- И Република Српска и ФБиХ имају заједнички проблем, а то је један енорман апарат у заједничким институцијама на нивоу БиХ, који је енормно повећао буџет у претходном периоду и угрожава ентитете. На ентитетима је социјална и развојна политика и према томе треба обезбиједити довољно средстава за то, а веома се рационално понашати са буџетом заједничких институција - истакао је Џомбић.

Он је рекао да се не може прихватити оно што су предложиле заједничке институције, а то је повећање њиховог буџета за више од десет милиона марака.

- Ми то нисмо прихватили ни прије неколико мјесеци, нећемо прихватити ни у будућности. Наш став је да могу да добију онолико средстава колико су добили 2010. године, а остала средства се не могу намирити из неких других извора. Има простора да се смање нивои јавне потрошње - нагласио је Џомбић.

Додао је да би било какво повећање буџета заједничких институција подразумијевало да ће РС и ФБиХ добити мање средстава.

- Они уопште нису рационални у свом послу и то је проблем! Када ми на фискалном савјету тражимо смањење нивоа јавне потрошње у заједничким институцијама, кажу нам да смо против државе. То уопште није политика, то је јасна економија - додао је Џомбић.

Он је навео примјер чињеница да заједничке институције имају око 22.000 запослених, а РС око 34.000 заједно са полицијом и просвјетом, а заједничке институције имају око 50 милиона марака већи обим за плате.

- РС на 34.000 запослених има око 100 милиона материјалних трошкова, а заједничке институције око 240 милиона. То говори о рационалности и уопште о томе да ли неко води рачуна или не - закључио је Џомбић.

Финансијска кондиција

Џомбић је изјавио Срни да је Српска у ову годину ушла са бољом "финансијском кондицијом" од Федерације БиХ, Србије и других земаља окружења.

- Основа за то је добра приватизација "Телекома" и концепт развојног програма који је значајно допринио финансијском сектору, привредним субјектима и инфраструктурним пројектима. Да су предузете све радње ради ублажавања економске кризе у Српској потврдили су и економски показатељи - казао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана