Нема поскупљења гаса у 2010. години

Тања Милаковић
Нема поскупљења гаса у 2010. години

БAЊA ЛУКA - Предузеће "БХ-гас" закључило је са руском компанијом "Гаспром експорт" Aнекс уговора о испорукама природног гаса за комплетну 2010. годину, у којем је назначено да ће цијене овог енергента за БиХ остати непромијењене, саопштено је јуче из предузећа "БХ-гас".

Послије прошлоседмичних разговора са руском компанијом у Москви, у "БХ-гасу" кажу да је уговор продужен под истим условима, тако да ће цијене гаса остати исте као и у 2009. години.

- Руска цијена природног гаса у 2010. години биће повећана у првом кварталу за минимално 13 одсто, а за други и трећи квартал прогнозира се даљи раст за пет до седам одсто у сваком кварталу. Ипак, те промјене су увршћене у важећи уговор са "Гаспром експортом", који је на посљедњим разговорима продужен за сљедећу годину - рекао је директор "БХ-гаса" Aлмир Бечаревић.

Он је нагласио да, без обзира на раст руске цијене гаса, она се за дистрибутивне компаније у БиХ у зимском периоду неће мијењати.

- Сви дистрибутивни купци биће у будућем периоду субвенционисани из добити "БХ-гаса", чиме ћемо на директан начин помоћи свим компанијама, а тиме и грађанима да не осјете повећање цијене руског гаса - рекао је Бечаревић.

Додаје да ће послије завршетка зимске сезоне "БХ-гас" бити принуђен да од надлежних министарстава затражи усклађивање продајне цијене природног гаса у БиХ са порастом увозне цијене.

Директор предузећа "Зворник стан" Петко Јокић истакао је да је задржавање цијене гаса у БиХ на прошлогодишњем нивоу за дистрибутере и те како значајно.

- Хиљаду кубика гаса плаћамо 520 марака без ПДВ-а, што је донекле реална и подношљива цијена, како за дистрибутере тако и за грађане и топлане. У току 2009. године цијена гаса је два пута падала, тако да није реално да буде на нивоу 2008. године, када су цијене биле много више - рекао је Јокић.

Додао је да "Зворник стан" гасом снабдијева 1.860 станова и 330 пословних јединица, као и 600 директних корисника.

"Гаспромет"

Директор предузећа "Гаспромет" са Пала Миломир Драганић рекао је да је предузеће "БХ-гас" у протеклом кварталу имало веома високе цијене гаса, што није одговарало цијенама на другим тржиштима.

- Код нас су цијене овог енергента неоправдано високе и сматрам да би гас у сљедећој години требало да појефтини, а не да се задржи на постојећем нивоу - казао је Драганић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана