Нема основа за нова поскупљења

М. Чигоја, Т. Кавачевић
Нема основа за нова поскупљења

БAЊA ЛУКA - Без обзира на скок цијена горива, у Републици Српској не би требало доћи до поскупљења животних намирница и било какво повећање њихових цијена било би неоправдано, тврде у Покрету потрошача РС.

Секретар Покрета Драгован Петровић сматра да ово поскупљење не би требало да утиче на повећање цијена животних намирница, прије свега зато што гориво у јако малом проценту учествује у цијени тих производа.

- Пољопривредници су од Владе добили гориво по нижим цијенама и мислим да нема основа за било каква поскупљења. Такође, опала је и куповна моћ становника  - казао је Петровић.

С друге стране, додао је, најновије повећање цијена горива потпуно је неоправдано.

- Упоређујући цијену нафте прије годину дана када је коштала више од 140 долара по барелу и сада када је она близу 72 долара, видимо да су цијене горива и те како високе. Тада је бензин био 2,29 марака, дакле сада би требало да буде око 1,15 марака а ми га купујемо по 1,60 марака - каже Петровић.

Извршни директор Удружења економиста "СЊОТ" рекао је да поскупљење горива може довести до повећања цијена робе широке потрошње али да се поставља питање оправданости евентуалног поскупљења.

- У протеклом периоду било је много случајева неоправданог повећања цијена, односно њиховог не снижавања у случајевима кад је долазило до пада цијене горива. Продавци су то правдали тиме да гориво не утиче на цијену коштања, тако да би сада било неоправдано да подижу цијене, посебно ако имамо у виду чињеницу да оне нису снижаване када су падале цијене горива - казао је Грабовац.

Карте

Aутопревозници истичу да ни карте у међународном саобраћају нису поскупјеле и да у наредном периоду није у плану повећање цијена. То се, кажу односи и на најтраженије дестинације у љетњој сезони, односно поласке из РС на Црногорско приморје.

- У овој сезони снижена је цијена карте из Бање Луке, преко Бијељине до Херцег Новог за шест евра и сада кошта 24 евра, док за путовање преко ФБиХ треба издвојити 60 марака - рекао је извршни директор "Aутопревоза" Бања Лука Горан Старчевић.

Aутопревозник "Смиљић" из Бање Луке и "Дринатранс" из Зворника такође су потврдили да су цијене карата међународних линија на прошлогодишњем нивоу и да у сезони неће поскупљивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана