Нема олакшица за социјалне категорије

Жељка Добрић
Нема олакшица за социјалне категорије

БAЊA ЛУКA - Закон о фискализацији не треба да буде ослобађајући за одређене социјалне категорије, јер би то довело у неравноправан положај привредне субјекте у Републици Српској и практично би био позив за нелегалан рад, сматра министар финансија РС Aлександар Џомбић.

Он је додао да Република Српска улази у завршну фазу фискализације и да ће од тог процеса имати вишеструку корист.

- Обезбиједићемо додатне приходе Републици Српској и нећемо их искористити за повећање јавне потрошње већ за додатно фискално растерећење уз реформу пензионог система у наредној години. Један дио ће се дефинитивно вратити најугроженијим социјалним категоријама кроз социјалне програме - рекао је Џомбић.

У Пореској управи РС за сада има око 16.500 захтјева за фискализацију, као и одређени број пријава према којима су сервисери склопили уговоре са пореским обвезницима, а нису се обратили ПУРС-у.

- Такве случајеве ћемо санкционисати и кажњаваћемо сервисере уколико су узели аванс за фискализацију, а нису упутили захтјев Пореској управи. Порески обвезник мора да упути захтјев Пореској управи, а уколико то сервисер није урадио за њега, санкционисаћемо и пореског обвезника и сервисера - истакао је Џомбић.

У прву групу фискалних обвезника којима је истекао рок за подношење захтјева за фискализацију спада четрдесетак хиљада пореских обвезника.

Контроле

Aлександар Џомбић је рекао да је од септембра обављено 1.600 контрола фискалних обвезника, завршено 110 случајева и издато око 30 прекршајних налога.

- Сада се издају прекршајни налози и утврђују новчане казне, а уколико порески обвезник не набави фискалну касу, спровешћемо радикалније мјере и затворити продајни објекат на 60 дана - рекао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана