Нема купаца за половњаке

Марина Чигоја
Нема купаца за половњаке

Бањалука - Продаја половних аутомобила у Републици Српској ове године смањена је за најмање тридесет одсто у односу на исти период лани, чиме је настављен тренд пада из претходних година, кажу продавци.

У ауто-салону "ЗРД ауто компани" истакли су да је продаја драстично пала, како због свеопште кризе, тако и због могућности увоза возила старијих од седам година у БиХ.

Директор "ЗРД ауто компани" Зоран Кременовић каже да посебан проблем ауто-кућама представља то што људи годишње могу да увезу десет до 15 возила и да их продају уз много мање трошкова.

- На тај начин не плаћају се обавезе према држави и они који тако раде су у предности у односу на ауто-куће. На тај начин не можемо бити конкурентни и у старту смо у минусу за неких 500 марака по возилу - казао је Кременовић.

Он је истакао да није било пада цијена и да је слаба продаја и резултат чињенице да људи немају пара.

Најјефтинији аутомобил у овом салону кошта око 4.000 марака, а најскупљи око 20.000 КМ.

Директор ауто-салона "Браћа Ђукић" из Дервенте Недељко Ђукић каже да се и код њих у овој години наставља тренд пада продаје половњака.

- Ова година је доста лошија од претходне, тако да имамо пад од неких десет одсто. Мислим да сам увоз није толики проблем колико лоша финансијска ситуација у земљи. Људи једноставно немају новца за аутомобиле - нагласио је Ђукић и додао да су цијене возила остале на прошлогодишњем нивоу.

У овом ауто-салону кажу да мјесечно у просјеку продају двадесетак аутомобила.

Најјефтинији аутомобил код њих кошта 10.000 КМ, а најскупљи око 60.000 марака.

Директор и власник ауто-салона "Фермонт" из Бијељине Миодраг Рајковић каже да се они баве само продајом нових возила, али да је пад очигледан и код нових и код половних аутомобила.

- Ситуација је катастрофална, иако неки већи продавци то покушавају да сакрију. Продаја се из године у годину двоструко смањује и углавном се продају најјефтинија возила - казао је Рајковић.

Он је нагласио да је слична ситуација и са половним возилима.

- Проблем је то што се на нашем тржишту половна возила продају скоро у свакој гаражи и што законом није регулисано ко може да их продаје. Све то представља нелојалну конкуренцију фирмама које званично раде на велико - истакао је Рајковић.

Увоз

У БиХ је од почетка године увезено око 25.000 аутомобила у укупној вриједности од 258,5 милиона марака.

С друге стране, вриједност увезених аутомобила у истом периоду 2011. године износила је 519 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана