Нема купаца за опрему “Фруктоне”

Јелена Бјелица
Нема купаца за опрему “Фруктоне”

Бањалука - Четврта лицитација за продају покретне имовине бањалучке Фабрике сокова “Фруктона” која је одржана јуче у Окружном привредном суду у Бањалуци пропала је јер није било заинтересованих купаца.

Према ријечима стечајног управника Душана Ковачевића, на лицитацији су били понуђени погон и опрема чија је укупна вриједност 734.000 марака.

- Земљиште фабрике одавно продато. Велики проблем представља то што је непокретна имовина продата фирми “Брдо промет” из Бањалуке и прије него што је отворен стечајни поступак па сада нико не жели да купи само погон - истакао је Ковачевић.

Додао је да је ово један од тежих стечајних поступака у Српској.

- Уколико се овако настави, стечај неће бити завршен у идућих десет година. Томе додатно доприноси чињеница да у Републици Српској нема интереса за дјелатност којом се бавила “Фруктона” - казао је Ковачевић.

Нагласио је да радници од “Фруктоне” не треба ништа да очекују јер ће само трошкови комуналија у стечајном поступку износити око 300.000 марака.

- Радницима се дугује укупно 11 плата, односно око 580.000 марака - рекао је Ковачевић.

Бивши радници фабрике “Фруктоне” разочарани су што је лицитација поново пропала.

Још 2003. године државни капитал у “Фруктони” у висини од 51,09 одсто укупног основног капитала предузећа приватизован је закључивањем уговора о продаји између Дирекције за приватизацију РС, као продавца, и “Креис Траде Индустриехандел ГмбХ Иннсбруцк” Aустрија, чији је власник Недељко Поповић, као купца, по цијени од 25.000 марака.

У новембру 2004. године аустријски “Креис трејд” подиже кредит код Хипо Aлпе Aдриа банке у висини од четири милиона КМ стављајући тако “Фруктону” под хипотеку.

У марту 2007. године настају проблеми у “Фруктони” због нередовног враћања кредита Хипо Aлпе Aдриа банци, која има хипотеку над фабриком. “Фруктона” 2008. године продаје непокретности, земљиште и грађевинске објекте, који се налазе у бањалучком насељу Борик. Купац непокретности је “Интеринвест-Креис” д.о.о из Бањалуке.

Цијена непокретности из овог уговора износи 10.500.000 КМ.

У мају 2010. године производни погони “Фруктоне” су угашени јер је изгубљена лиценца за “Пепси”. Пореска управа блокирала је рачун ове фабрике због неизмиреног дуга који је достигао износ од седам и по милиона КМ. Радници су штрајковали због неисплаћених плата и доприноса. Већински власник из Aустрије јавља да он више нема снаге и за “Фруктону” предлаже стечај.

Бањалучки Окружни привредни суд отворио је у октобру 2010. стечајни поступак у овом предузећу.

Слободна продаја

Ковачевић је рекао да се више вјероватно неће ни покретати јавне лицитације за продају покретне имовине, већ ће се ићи на слободну продају.

- Не исплати нам се више покретати јавне лицитације јер се нико не појави, а само за оглашавање морамо да платимо 700 марака - додао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана