Нема кризе у дуванској индустрији

Глас Српске
Нема кризе у дуванској индустрији

ВAШИНГТОН - Повећање цијена и увођење нових производа остају кључне стратегије за произвођаче дувана, а аналитичари фирме "Јуромонитор интернешенел" саопштили су да је приход дуванске индустрије у 2010. години процијењен на 660 милијарди долара и скоро је идентичан оном из 2009. године.

Највећи дио прихода дуванских компанија потекао је од продаје више од 5,71 хиљада милијарди цигарета, јавиле су агенције.

Очекује се да ће продаја цигарета до 2015. године порасти за седам одсто, захваљујући расту продаје на Блиском истоку, у Aфрици и азијско-пацифичком региону, а пад продаје се очекује у СAД и другим развијеним земљама.

Aналитичари такође очекују да ће у том периоду цигарете поскупјети око 25 одсто што ће подстаћи шверц.

Дуванске компаније се, како би очувале раст, окрећу производима без дима и алтернативним начинима уживања у дувану, од којих неки имају мање ризике по здравље.

Приход од дуванских производа без дима повећан је за 11 одсто 2010. године, али је и даље врло мали у поређењу са приходом од цигарета.

Велике дуванске компаније "Филип Морис" и "Рејнолдс америкен" су откупиле технологију за удисање никотина без пушења, као и за производњу жвакаћих гума и других производа за одвикавање од пушења, док је "Бритиш америкен" тобако отворио фирму за алтернативне никотинске производе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана