Нема криминала у “Крајина осигурању”

Марина Чигоја
Нема криминала у “Крајина осигурању”

Бањалука - Генерални директор “Крајина осигурања” Мила Громилић тврди да у овом друштву од 2008. године нема криминала, те да је анонимна пријава, на основу које је Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) почела контролу овог друштва, удар на њих и Владу РС.

Она каже да је криминал у овом предузећу почињен 2002. године, приликом приватизације дијела државног капитала.

- У “Крајина осигурању” нема криминала од 2008. године, када је садашњи менаyмент дошао на функцију, послије смјене тадашњег руководства због криминалних радњи и злоупотребе службеног положаја - казала је Громилићева и додала да “Крајина осигурање” и данас има поднесен одређен дио тужби против бившег директора.

Она је подсјетила да је у предузећу затекла “дубиозу” више од осам милиона КМ.

Службеници SIPA прегледали су протеклих дана аналитичку документацију, трошкове рекламе, пропаганде, адвокатских услуга, као и обрачун и начин исплате штета, али ништа од тога нису изузели.

Громилићева је рекла да зна ко је послао анонимну пријаву, али није жељела да каже ко је то. Ревизори су у извјештајима од 2009. до 2011. упозорили да су трошкови осигурања високи и то због нелегалних попуста и високих трошкова рекламе.

- Трошкови спровођења осигурања су високи не само у “Крајина осигурању”, већ и у другим друштвима за осигурање, а нелегалних попуста било је у свим осигуравајућим друштвима. Нажалост, тржиште је такво и морамо да му се прилагођавамо - рекла је Громилићева и додала да нелегалних реклама није било. Она је истакла да је “Крајина осигурање” лани остварило добит већу од 400.000 КМ.

Извршни директор за административне послове “Крајина осигурања” Ранко Симић рекао је да је протекла година за ово друштво била година стабилног раста и развоја.

Симић је додао да су измирене и све обавезе по основу накнада штета, уплате пореза и доприноса и плата.

Са бившим директором “Крајина осигурања” Драгутином Шипком јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Шипка је други по величини акционар, чија фирма “Euro-Ex” има око 22 одсто акција “Крајина осигурања”. Он је био оптужен за злоупотребу службеног положаја, али је ослобођен оптужби.

Стратешки план

Симић је рекао да је у протеклом периоду значајно побољшан положај и углед једине домаће осигуравајуће куће са већинским државним капиталом, а стратешки план за будући период је улазак на тржиште ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана