Нема кредита Русије за куповину гаса

Глас Српске
Нема кредита Русије за куповину гаса

МОСКВA - Русија не намјерава да Украјини обезбиједи кредит који би Кијев користио за плаћање руског гаса, објављено је у Москви а преноси Танјуг.

- Украјина је почетком године затражила од Русије кредит у вриједности четири до пет милијарди долара за куповину гаса намијењеног ускладиштењу у подземна спремишта уочи зимске сезоне, а руски премијер Владимир Путин је у мају изразио спремност да размотри такву могућност уколико половину новца обезбиједи Европска унија - пише московски дневник "Ведомости".

Европска банка за обнову и развој и друге западне финансијске организације су почетком августа пристале да Кијеву дозначе 1,7 милијарди долара у периоду од 2009. до 2010. године, углавном за инвестиције украјинске компаније "Нафтогас" у транспорт и реформу гасног сектора, док ће од те суме у куповину гаса моћи да се усмјери само 300 милиона долара.

- Москва је упозната са одлуком ЕУ и сада је анализира - рекао је за "Ведомости" руски вицепремијер Игор Сечин, додавши да је у суштини Русија већ дала Украјини кредит авансирајући транзит гаса за Европу са двије милијарде долара до фебруара 2010. Руски званичници више не разматрају могућности за одобравање било каквог кредита Украјини, сматрајући да је то поглавље завршено, пише московски пословни дневник.

Помоћник украјинског премијера Aлександар Гудима је рекао, међутим, да кредитни захтјев Кијева и даље остаје на снази и да се сада очекује одговор из Москве.

Гудима је рекао да је украјинска премијерка Јулија Тимошенко, "одређеним каналима" пренијела Путину да очекује конкретну помоћ Москве.

- ЕУ је за куповину гаса дала свега 300 милиона долара, иако је само за поуздан транзит неопходно двије милијарде долара - указао је Гудима.

Он је напоменуо да би Русија могла да придода суму, кад је ријеч о набавци гаса, најмање једнаку оној коју је већ одобрила и ЕУ, мада би било "пријатније" када би се радило о износу  од пола милијарде долара. Ситуација око извоза руског гаса у Европу, а преко украјинске територије, могла би додатно да се искомпликује и због тога што је "Нафтогас"  већ наговијестио "Гаспрому" да жели ревизију уговора склопљеног почетком ове године, потврдили су менаyери обје компаније.

Размимоилажење

Ово није први случај размимоилажења Кијева и Москве око тога ко је колико и шта обећао. Тимошенкова је јесенас говорила да "Нафтогас" има рекордне резерве гаса у подземним складиштима, и у случају да се не постигне договор са "Гаспромом" ништа се страшно неће догодити, јер горива има до прољећа. Украјина је, међутим одмах након избијања гасног рата Кијева и Москве, почела да узима гас из транзитних цјевовода, на уштрб европских потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана