Нема извоза без евро стандарда

Тања Милаковић
Нема извоза без евро стандарда

БAЊA ЛУКA - Иако у Српској ради скоро 600 предузећа у области прехрамбене индустрије, већина нема одговарајуће стандарде који би омогућили извоз домаћих производа у земље окружења или на европско тржиште, кажу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Број предузећа из области прехрамбене индустрије у РС повећао се за седам одсто у посљедњих годину и по, а тренутно су регистрована 594 предузећа.

- Без обзира на то што се углавном ради о малим и средњим предузећима, ова грана има знатан напредак и веома је привлачна за улагање. Међутим, због застарјелих производних погона, недовољног броја акредитованих лабораторија за контролу квалитета прехрамбених производа, ниског учешћа домаћих производа у укупној потрошњи, као и великог увоза готових прехрамбених производа, веома мали број предузећа у прехрамбеној индустрији Српске извозно је оријентисан - истичу у Министарству.

У скоро свим секторима ове индустрије, кажу у Министарству, посљедњих година производња је повећана чак неколико пута, али повећање производње није пратило повећање извоза.

Најснажнији раст у производњи прехрамбених производа посљедњих година забиљежен је у производњи, преради и конзервисању меса, производњи млијека и млијечних производа, као и производњи освјежавајућих безалкохолних пића и воде, док је вриједност прераде и конзервисања воћа и поврћа, као и производња пива, опала.

Предсједник Скупштине Удружења пољопривредне и прехрамбене индустрије у Привредној комори РС Небојша Ристић каже да су већини предузећа у Српској неопходна већа улагања у достизање стандарда квалитета, што је предуслов за извоз на европско тржиште.

- Држава би овим предузећима могла да помогне давањем већих подстицаја за извоз. У прехрамбеној индустрији велики проблем представља и увоз репроматеријала. Када би домаћи произвођачи имали царинске олакшице при увозу репроматеријала, њихов производ био би конкурентнији - рекао је Ристић.

У Министарству пољопривреде истичу да предузећа у кондиторској индустрији у посљедње три године повећавају извозну стопу и највећи су извозници у области прехрамбене индустрије у РС.

Један од значајнијих произвођача је "Мира" из Приједора, која уз висок ниво технологије испуњава све стандарде, што омогућава извоз њихових производа у земље региона и у земље ЕУ.

"Мира"

Директор предузећа "Мира" из Приједора Мирослав Турншек каже да се ово предузеће веома добро пробило на европско и свјетско тржиште, а око 80 одсто своје производње извезе.

- Кекс и вафл извозимо у Хрватску, Србију, Словенију, Македонију, Њемачку, Холандију, Aустрију, Шведску, Француску, али и у Канаду, СAД и Aустралију - рекао је Турншек и додао да је "Мира" у овој години извезла 3.409 тона робе чија је вриједност 12,4 милиона марака, што је у поређењу са прошлом годином више за око три одсто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана