Нема интересовања за животно осигурање

Далиборка Секулић
Нема интересовања за животно осигурање

БAЊA ЛУКA - Грађани Српске, за разлику од грађана у земљама региона, још увијек немају повјерења у полисе животног осигурања, као једног вида намјенске штедње, због чега је продаја овог осигурања на веома ниском нивоу.

У републичкој Aгенцији за осигурање ово објашњавају ниским животним стандардом већине грађана Српске.

- Осигураници се, због ниског стандарда, најчешће одлучују на ниже суме при закључењу осигурања. Такође, годишње премије лица која се осигуравају су веома ниске. Грађани су слабо информисани о томе која је сврха коришћења животног осигурања и које су његове предности - рекао је стручни сарадник за надзор и улагања техничких резерви, ликвидности и солвентности Aгенције за осигурање РС Младен Јовановић.

Учешће премије животног осигурања у РС у 2007. години, према подацима Aгенције за осигурање РС, износило је 4.937.348 марака или 4,69 одсто у односу на укупну премију за 2007. годину, која је износила 105.311.433 марке.

Од 11 осигуравајућих кућа у РС само "Граве" осигурање у својој понуди има полисе животног осигурања. У "Граве" осигурању рекли су да се животно осигурање заснива на томе да се корисник обавезује на то да ће одређени низ година плаћати одређену премију животног осигурања, а на основу тога обрачунава се осигурана сума, која зависи од броја година на које се обавезује.

- Осигуравајуће друштво се обавезује да ће осигуранику на крају вратити ту осигурану суму плус добит у зависности од трајања полисе. Та добит се креће од 17 одсто на десет година до 45 одсто на 24 године - објаснили су у "Граве" осигурању. У овом осигуравајућем друштву истичу да је суштина животног осигурања то што за вријеме трајања осигурања, уколико се осигуранику нешто деси, корисницима осигурања исплаћује унапријед договорена осигурана сума. Наглашавају да осигурање "Граве" има велики број полиса животног осигурања.

Стандард

Младен Јовановић из Aгенције за осигурање РС нагласио је да би као посљедица економског развоја и пораста животног стандарда могло да дође до пораста укупне премије животног осигурања и њеног процентуалног учешћа у укупној премији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана