Нема интересовања за продају робе на лицитацијама Пореске управе РС

Жељка Кокот
Нема интересовања за продају робе на лицитацијама Пореске управе РС

Бањалука - Пореска управа РС заплијенила је десетине милиона марака вриједну покретну имовину пореских дужника, али због слабог интересовања на лицитацијама не успијева да наплати значајније проценте дуга.

Дуг због којег је Пореска управа прошле године заплијенила покретну имовину 50 дужника износио је 37,98 милиона КМ. Продајом ове имовине на лицитацијама у 2013. и 2014. години прикупљено је, међутим, само 498.493 КМ. Порезници су осим одузимања имовине на крају прошле године имали и уписане хипотеке на непокретној имовини 1.108 дужника вриједне 297,3 милиона марака.

- На лицитацијама се најчешће нуде аутомобили, машине и алати, обућа и одјећа - кажу у Пореској управи РС.

У јавном надметању за куповину одузете робе могу учествовати физичка и правна лица која могу постати власници вриједне имовине по знатно нижој цијени од тржишне.

- На првој лицитацији роба се не може продати по цијени нижој од 75 одсто од процијењене вриједности. Почетна цијена је у висини процијењене вриједности имовине - кажу у Пореској управи РС.

Уколико прва лицитација не успије слиједи расписивање другог, односно трећег јавног надметања, а цијена у тим случајевима додатно пада.

- Друга лицитација се одржава најкасније у року од осам дана од дана одржавања прве, а покретна имовина се не може продати по цијени нижој од 50 одсто од процијењене вриједности. Ако покретна имовина не буде продата на другој у року од осам дана од дана њеног одржавања заказује се трећа лицитација на којој је доња граница трећина процијењене вриједности - кажу у Пореској управи РС.

Због проблема са продајом заплијењене имовине Пореска управа РС настоји да дуг наплаћује и предузимањем других мјера.

- Запљена имовине код дужника само је једна од мјера које предузимамо како бисмо наплатили потраживања. Поступак принудне наплате се покреће по службеној дужности истеком рока за плаћање пријављених пореских обавеза или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђивању пореских обавеза - истакли су у Пореској управи РС.

Роба за музеј

На лицитацијама се неријетко могу пронаћи заплијењени предмети који су за музејске поставке. Међу интересантнијим су неисправни противпожарни апарат старији од 30 година чија је вриједност процијењена на 40 КМ и неисправна вага произведена 1986. године која је стављена пред купце по истој почетној цијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана