Нема договора у вези с најнижом зарадом

Nezavisne.com
Нема договора у вези с најнижом зарадом

Бањалука - Радници у РС, који примају минималну плату од 370 марака, вјероватно ће још морати сачекати на њено повећање, пошто не постоји ни минимум договора три социјална партнера у вези с тим.

Наиме, Синдикат годинама уназад предлаже Влади да донесе одлуку о повећању најниже плате у РС, чему се послодавци противе, док се Влада извуче из дијалога и препусти то договору послодаваца и Синдиката, што је очигледно тешко могуће по овом питању. Свему овоме треба додати и да је БиХ, а самим тим и РС, ратификовала Европску социјалну повељу, гдје пише да најнижа плата треба да износи најмање 50 одсто просјечне плате у земљи, што би отприлике било око 415 марака, пишу Независне новине.

Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, рекла је да по правилу о износу најниже плате, као заштитне категорије, преговарају социјални партнери.

“Ми смо уназад двије године, интензивно тражили од наших социјалних партнера да се донесе нова одлука о повећању најниже плате, поготово што је БиХ, а самим тим и РС, ратификовала Европску социјалну повељу, гдје пише да најнижа плата треба да износи најмање 50 одсто просјечне плате у земљи”, казала је Мишићева.

Она је додала да су, нажалост, наишли на потпуно неразумијевање од стране послодаваца, али и врло комотан став Владе РС, “која је себе извукла из тог трипартитног социјалног партнерства и рекла - 'ајте се ви договорите, а ми немамо ништа против”. Такав приступ Владе, како каже, није фер, јер она као социјални партнер мора дати свој став и подршку.

“Дакле, то није добар пут и сви социјални партнери озбиљно треба да размотре захтјев Савеза синдиката о повећању најниже плате. И ако је Влада спремна да буде дио те приче, наравно да ће нам то добро доћи”, рекла је Мишићева. Додала је да ће већ на првој сједници Економско-социјалног савјета РС тражити да се у дневни ред уврсти захтјев за повећање најниже плате и изразила очекивање да и Влада и послодавци пристану на договор о повећању.

Коментаришући чињеницу да доприносе на најнижу плату уплаћују и они којима то закон не дозвољава, Мишићева је рекла да је адреса за рјешавање тог проблема појачан и озбиљан рад контролних органа, за које не може рећи да су се тако понашали.

“Дакле, Пореска управа РС која може да контролише уплату доприноса, врло лако може открити оне послодавце који злоупотребљавају институт најниже плате”, казала је Мишићева и додала да је најнижа плата заштитна категорија за најслабије плаћене раднике у земљи. Истакла је да то значи да би у РС између 26.000 и 30.000 радника требало да има најнижу плату, а да сви остали ако добију најнижу плату злоупотребљавају тај институт.

Мишићева упозорава да је чињеница да има великих злоупотреба, али да је то посао Пореске управе РС, јер она прикупља порезе и доприносе.

“Сигурно да Пореској управи РС у овако тешкој финансијској ситуацији не смије бити свеједно на који износ се уплаћују доприноси и како је уопште обрачуната плата”, додала је Мишићева и нагласила да су улоге контролних органа потпуно затајиле и да их треба реактивирати.

Драгутин Шкребић, предсједнк Уније удружења послодаваца РС, рекао је да је најнижа плата од 370 КМ у РС већа од најниже плате у Румунији и Бугарској, које су чланице ЕУ. Он је упитао зашто контролни органи не контролишу оне који немају право на најнижу плату, а исплаћују је.

“То су проблеми о којима треба размишљати и бавити се, а не хо-рук, без икакве анализе повећати најнижу плату, зато што адвокати и приватни љекари и још неки плаћају допринос на најнижу плату. Ко им је то одобрио”, упитао је он. Према његовим ријечима, повећавањем најниже плате у производним фирмама прави се уравниловка и доводи у питање систем руковођења. Како је истакао, најнижа плата производи низ других проблема, и требало би да што мањи број радника у РС добија минималну плату.

“Неће се ништа добити повећањем, јер тиме крију само свој нерад и неспособност и чињеницу да контролни органи не раде свој посао”, казао је Шкребић и додао да има радних мјеста гдје је та најнижа плата оправдана.

Подсјећамо, Зоран Тегелтија, министар финансија РС, рекао је прије неколико дана да се нада да ће они послодавци који буду радили у бољим условима, бити у прилици да повећају плате својим запосленим.

“Наравно, постоји и могућност о којој треба да разговарају, прије свега Синдикат и Унија послодаваца, да се дефинитивно у једном тренутку размисли да ли је минимална плата од 370 КМ послије толико година превазиђена и да се разговара о претпоставкама за њено повећање”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана