Нема договора о оквирном буџету

Марина Чигоја
Нема договора о оквирном буџету

БAЊAЛУКA - Фискални савјет БиХ није усагласио ставове о оквирном буџету заједничких институција и ентитетских буџета за идућу годину, рекао је јуче предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић.

Он је послије сједнице Фискалног савјета у Бањалуци, о Глобалном оквиру фискалног биланса и политика БиХ за период од 2011. до 2013. године и буџетима за 2011. годину, казао да ће разговори о овоме бити настављени у петак.

- Министар финансија БиХ и ентитетски министри задужени су да још једном прођу кроз разлике како би се дошло до усаглашених ставова и консензуса за глобални буџетски оквир - рекао је Шпирић и додао да би за све било добро да се дође до договора.

- Од договора ће зависити и однос других међународних финансијских институција за покриће дефицита који је евидентан за идућу годину - казао је Шпирић.

Из Министарства финансија Републике Српске раније је упозоравано да је највећи проблем са буџетом заједничких институција његова вишегодишња континуирана предимензионираност.

Представници заједничких институција ове године су тражили више средстава од индиректних пореза, што је за РС било неприхватљиво, јер би са растом буџета на нивоу БиХ расли и дефицити у ентитетским буџетима.

Шпирић је рекао да глобални буџетски оквир мора да подразумијева да сви, и држава и ентитети, поднесу терет изазова који стоје пред БиХ.

- Основни проблем представља питање колико ће бити захватано од индиректних пореза - рекао је Шпирић и додао да је потребно добро процијенити хоће ли бити раста прихода, и ако хоће, како ће бити подијељени.

- Постоје различита рјешења о начину подјеле ових прихода, односно колико ће у подјели учествовати ентитети, а колико БиХ - истакао је Шпирић.

Предсједавајући Фискалног савјета нагласио је да је извјесно да ће доћи и до одређених корекција када су у питању предвиђања раста бруто друштвеног производа.

ММФ

Сједници Фискалног савјета БиХ присуствовали су и чланови Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), а закључено је да се програм у овој години одвија онако како је и предвиђено писмом намјере.

- Макроекономско стање у земљи је у складу са тим програмом. И финансијски сектор у БиХ је стабилан - закључено је на сједници Савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана