Нема банкрота, Грчка се опоравља

Глас Српске
Нема банкрота, Грчка се опоравља

AТИНA - Грчка је на путу економске и фискалне стабилности, за собом је оставила опасности, а са планом, програмом и одлучношћу на путу је финансијских промјена, рекао је грчки премијер Јоргос Папандреу.

Коментаришући наводе о сигурном банкроту и напуштању еврозоне, грчки премијер је оцијенио да се ради о потпуно неоснованим гласинама.

- Чак је било и прича како бродови у грчке луке довозе папир за штампање драхми - казао је Папандреу, пренио је Танјуг.

Истакао је да су ове гласине, осим што су апсурдне, и веома опасне јер безразложно узнемирују грађане.

- Чак су и поједини озбиљни медији прихватили те гласине, упркос чињеници да су имали приступ званичним информацијама, не само грчке владе, већ и саме Европске уније -  рекао је грчки премијер.

Грчка је прошле седмице најавила да ће продати акције у појединим државним фирмама како би подстакла конкуренцију и испунила услове за помоћ ЕУ и ММФ-а, који захтијевају да приход од приватизације до 2013. године достигне три милијарде евра.

Влада планира да три милијарде евра обезбиједи кроз продају 49 одсто Националне жељезнице и 39 процената Националне поште. На продају ће бити и 34 одсто Националне лутрије, као и 20 одсто највеће балканске телекомуникационе корпорације "ОТЕ", те дио атинског "Водовода".

Владин план приватизације, сматрају аналитичари, неће много помоћи у отплати грчког дуга који је достигао 310 милијарди евра, али његово спровођење ће показати да је земља озбиљно приступила спровођењу реформи.

Папандреу је истакао да влада испољава досад незабиљежену одлучност и по први пут се провјерава рад званичника пореске службе и других државних органа.

Буџетски дефицит

Aтина је у првих пет мјесеци ове године надмашила планирани ниво смањења буџетског мањка. Из Министарства финансија нагласили су да је буџетски дефицит износио 8,97 милијарди евра, у поређењу са 14,65 милијарди евра у првих пет мјесеци 2009. године, мање за 38,8 одсто. Дуговима оптерећена Грчка прошлог је мјесеца једва успјела да избјегне западање у дужничку кризу, и то захваљујући 110 милијарди евра вриједном пакету међународне помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана