Неликвидност узима данак

Марина Чигоја
Неликвидност узима данак

Сарајево - У БиХ су почетком овог мјесеца била блокирана чак 65.164 рачуна, а са блокадом рачуна суочило се 39.981 предузеће, показују подаци Централне банке БиХ.

Подаци Централне банке показују да се број фирми којима је блокиран бар један од рачуна и укупан број блокираних рачуна из мјесеца у мјесец повећава, а разлог за то, према оцјенама економиста и привредника, је општа неликвидност са којом кубуре готово сва предузећа.

У односу на почетак прошлог мјесеца број фирми са блокираним рачунима је повећан за 168, док је укупан број блокираних рачуна повећан за 268.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да је у овом тренутку најалармантније то што број незапослених премашује цифру од 535.000 и што постоји хронична неликвидност у привреди.

- То ствара огромне проблеме. Узрок хроничне неликвидности првенствено је политика коју воде власти, јер је БиХ захваљујући претјераном увозу постала највећи извозник новца - нагласио је Хасић и истакао да је неопходно развијати домаћу производњу и упослити домаће капацитете.

- Само стварањем нове вриједности имаћемо основа да можемо прикупљати порезе и финансирати разне активности. Нама се дешава управо супротно. Форсирали смо туђе производе и дошли до оваквог стања - нагласио је Хасић.

Додао је да су многи приморани да подижу кредите по изузетно неповољним условима како би наставили пословање.

- То је спирала која је један од криваца за неликвидност, како у привреди тако и у држави - нагласио је Хасић.

Највише блокираних рачуна је у Сарајеву, Бањалуци и Мостару, а међу њима се налазе многа велика предузећа, продавнице, бензинске пумпе, стоматолошке ординације. У блокади су и удружења, апотеке, рудници, фризерски салони, кафићи и ресторани, па чак и општине и спортски савези.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана