Неликвидност гаси мала предузећа у РС

Марина Чигоја
Неликвидност гаси мала предузећа у РС

БAЊAЛУКA - Мала и средња предузећа у Српској тренутно се суочавају са огромним проблемом ликвидности, због чега би у овој години могло доћи до смањења броја ових предузећа.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић и додао да ове године влада негативан тренд, када је у питању пословање ових предузећа.

- Један од проблема је пад потражње који је узрокован кризом. Оно што посебно забрињава јесте проблем ликвидности односно повећање дужничког односа међу фирмама - казао је Марковић.

У Извјештају за област малих и средњих предузећа и занатско-предузетничку дјелатност за 2010. годину који је прошле седмице усвојила Влада РС наводи се да је стање у овој области лани карактерисао благи опоравак од посљедица свјетске економске кризе.

- Индикативно је да је број самосталних привредника у паду, а број запослених у њима у порасту, што је знак повећања ефикасности или предузетих активности на заузимању тржишних позиција оних који су нестали - наводи се у извјештају.

У Српској су лани угашена 384 предузећа, а највећи број њих, односно 180, је у сектору трговине на велико и мало, поправка моторних возила и предмета за личну употребу. У прерађивачкој индустрији угашено је 13,54 одсто од укупног броја угашених предузећа.

- Највише је нестало микро предузећа, прије свих у области трговине, а порастао је број запослених код средњих предузећа - казао је Марковић.

Република Српска је у 2010. години имала 25,4 мала и средња предузећа на 1.000 становника, односно око 58,9 одсто ЕУ просјека који износи 39,9 МСП на 1.000 становника.

Укупан број предузећа са сједиштем у Републици Српској 2010. године износио је 14.546, од чега су 14.482 мала и средња предузећа.

Приход

Предузећа у Српској пријавила су лани укупан приход у износу од 15,9 милијарди марака, од чега се на мала и средња предузећа односи 78 одсто. На ова предузећа односи се и 71 одсто укупне добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана