Некретнине у Словенији пале до 30 %

Aгенције
Некретнине у Словенији пале до 30 %

Љубљана - Цијене некретнина у Словенији пале су од 10 до 30 посто у три године, откад је успостављен јединствени регистар.

Вриједност станова и пословних простора највише је пала у центрима Љубљане и других већих градова.

Подаци о кретању цијена на тржишту у складу су с нашим очекивањима и међународним искуствима, изјавио је Мартин Смодиш из Геодетске управе за вредновање некретнина.

Ревалоризоване вриједности некретнина треба да потврди још и влада јер ће парламент на јесен одлучивати о закону о порезу на некретнине, а подаци из регистра биће основ за његово одређивање.

Према подацима које је Геодетска управа већ објавила на интернету, тржишна вриједност некретнина у задње три године у Словенији је највише пала на локацијама гдје су цијене биле највише.

Тако је у центру Љубљане, Постојни, Новој Горици, Идрији и на још неким локацијама реална вриједност станова, у односу на прву процјену из 2010. године, смањена од 16 до 17 посто, а знатно су смањене и вриједности пословног простора.

Четвртину своје претходне вредности изгубила су грађевинска земљишта на неким локацијама на словеначкој обали, у околици Бледа и Бохиња, као и код Крањске Горе, док се тржишне вриједности пољопривредног земљишта нису мијењале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана