Нека је погрешан само да је Твитер

Агенције
Нека је погрешан само да је Твитер

Излазак друштвене мреже Твитер на берзу ишчекују бројни инвеститори што показује да су за само један дан купили 14,4 милиона акција, али погрешне компаније.

Инвеститори на берзи куповали акције губиташке компаније “Твитер”, која продаје техничку опрему, мислећи да су у питању акције друштвене мреже “Твитер”.

Власти Њујоршке берзе обуставиле су привремено продају акција компаније “Твитер” због забуне међу инвеститорима који су куповали њихове акције мислећи да се ради о акцијама друштвене мреже Твитер.

Берзанским властима постало је чудно када су примјетили да су акције губиташа “Твитера”, компаније која је основана 1972. године у Масачусетсу и која продаје телевизоре, аудио и другу техничку опрему, скочиле за 1.400 одсто у једном дану.

За само један дан инвеститори су купили 14,4 милиона акција погрешног Твитера. Компанија је иначе у претходних годину дана имала просјечан дневни промет акција од 29.000, а 2007. године је ушла у поступак банкрота, преноси амерички медији.

Купце акција су очигледно збунили слични акроними компанија. Твитер из Масачусетса на берзи има симбол “TWTRQ”, док “прави” Твитер, чије акције су инвеститори мислили да купују, користи симбол “TWTR”.

Оно што, међутим, додатно збуњује јесте како су берзански брокери могли толико да погреше и покупују акције погрешног Твитера, кад акције друштвене мреже Твитер уопште нису у понуди на берзи.

Наиме, друштвена мрежа Твитер тек недавно је најавила излазак на берзу, али се то очекује тек крајем новембра.

Друштвена мрежа Твитер, чије сjедиште је у Сан Франциску, има 218 милиона корисника, међу којима су амерички предсjедник Барак Обама, папа, многи познати политичари, телевизијске и музичке звијезде.

Очекује се да ће “прави” Твитер по изласку на берзу зарадити најмање милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана