Неизвјестан извоз преко прелаза Бијача

Јелена Бјелица
Неизвјестан извоз преко прелаза Бијача

Бањалука - Гранични прелаз Бијача највјероватније неће бити завршен до 1. јула сљедеће године, када ће Хрватска ући у Европску унију, што ће проузроковати велике гужве на прелазу у Градишци и много проблема извозницима.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ саопштили су да Институт за грађевинарство Хрватске није у року доставио модификовану пројектну документацију за сам гранични прелаз Бијача, због чега УИО не може да распише тендер за извођача радова и контролу органа.

- Рокове за достављање су стално продужавали и крајњи је био 3. октобар, али неопходна модификована пројектна документација још није стигла - рекао је  начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Он је подсјетио да су поводом уласка Хрватске у ЕУ одређена само два гранична прелаза за извоз робе биљног и животињског поријекла, а то су гранични прелаз Градишка на сјеверу и прелаз Бијача на југу.

- Уколико се не оспособи Бијача, то би значило да постоји само један гранични прелаз. УИО ће дати све од себе да оног момента када добијемо модификовану пројектну документацију у најкраћем могућем року спроведемо тендере и да радници раде у три смјене како би гранични прелаз ипак био оспособљен - казао је Ковачевић.

Пројект менаyер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран је истакао да је сама чињеница да је БиХ сведена на два прелаза крајње штетна.

- Aко не буде успостављен прелаз Бијача, то ће имати негативне посљедице по извознике, поготово за мање произвођаче. Треба очекивати да ће се и даље највећи дио робе извозити преко граничног прелаза Градишка, али чак и да се један одсто трговине буде одвијао преко прелаза Бијача, било би значајно за растерећење прелаза у Градишци - нагласио је Гавран.

Предсједник Савјета за извоз РС Предраг Згоњанин сматра да ће прелаз ипак бити на вријеме завршен.

- У случају да БиХ остане без тог граничног прелаза, то ће проузроковати гужве, много проблема на прелазу и оптерећења. Извозницима ће направити уско грло које ће свакако бити велики проблем - истакао је Згоњанин.

Обезбијеђен новац

Министарство финансија и трезора БиХ обезбиједило је четири милиона КМ за експропријацију земљишта и изградњу прелаза Бијача у капацитету да задовољи минималне неопходне стандарде за почетак рада.

- За наставак радова у другој фази УИО је обезбиједила додатних 5,7 милиона КМ из ИПA фондова за 2011. годину, рекли су у УИО.

Прелаз Доња Градина

Предсједавајући Управног одбора УИО БиХ Никола Шпирић изјавио је у петак да ће тема преговора са ЕУ и Хрватском бити да се на међународном граничном прелазу Доња Градина - Јасеновац обезбиједи инспекцијски надзор.

- Успјели смо да извршимо прекатегоризацију овог прелаза за превоз робе и путника, а добро би било када би се овдје могао обезбиједити и инспекцијски надзор и на томе ћемо инсистирати - рекао је Шпирић, који је у петак са директором УИО БиХ Миром Џакулом посјетио овај прелаз, с циљем упознавања са условима рада и конкретним проблемима на том граничном прелазу.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана