Неизвјесно увођење евра у десет земаља ЕУ

Глас Српске
Неизвјесно увођење евра у десет земаља ЕУ

БРИСЕЛ - Новчанице и кованице евра тренутно су свакодневна ствар за 321 милион Европљана, али још је далеко од тога да европска заједничка валута буде у употреби у читавој Европској унији.

Прошле је седмице Пољска, највећа нова чланица ЕУ, по први пут објавила свој циљани датум за увођење евра - почетак 2011. године, пише бусинесс.хр.

Петнаест земаља Уније, од њих 27, тренутно користи евро, од чега њих 12 од 1. јануара 2002. године. То су Њемачка, Француска, Италија, Шпанија, Холандија, Белгија, Грчка, Португал, Aустрија, Ирска, Финска и Луксембург.

Словенија се прикључила 2007. године, а Кипар и Малта ове године. Словачка ће од 1. јануара 2009. године бити шеснаеста земља чланица еврозоне, прва земља из бившег совјетског блока.

Међутим, за других десет земаља датум приступа врло је нејасан. Уједињено Краљевство које је у вријеме преговарања о споразуму из Мастрихта добило изузеће из еврозоне, нема никакву намјеру фунту замијенити евром.

Данска има право на исто изузеће, а дански премијер Aндерс Фог Расмусен намјеравао је да ове јесени организује референдум како би се његова земља могла прикључити еврозони. Међутим, од тога је одустао јер се по истраживањима показало да ће резултат бити врло несигуран.

Шведски грађани су у јесен 2003. године на референдуму одбацили увођење евра. ЕУ је поштовала тај избор и тренутно то питање у Шведској није на дневном реду.

Чешка засад није фиксирала одређени датум, а три балтичке земље: Естонија, Летонија и Литванија имале су амбицију што прије увести заједничку валуту. Датум који су жељеле Естонија и Литванија била је чак 2007. година, али их је превисока инфлација у томе онемогућила. Будући да цијене снажно расту, засад није фиксиран нови циљ.

Мађарска такође тренутно нема циљани датум, након што су јој то биле 2006, 2008, па 2010. година.

Румунска влада усвојила је у јануару 2007. године програм преласка на евро, који предвиђа његово увођење 2014. године, а економски стручњаци оцјењују да су 2010. или 2011. година које је утврдила Бугарска врло нереалне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана