Неимари стали на зелену грану

Жељка Кокот
Неимари стали на зелену грану

Бањалука - Овогодишња грађевинска сезона обиловала је сунчаним данима, што је погодовало неимарима у Српској, који су током првих девет мјесеци повећали обим радова за 3,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Тиме је настављен позитиван тренд из прошле године у којој је вриједност грађевинских радова у РС порасла 7,4 одсто, што је био први видљив знак опоравка овог сектора од избијања свјетске економске кризе 2009. године. Позитиван тренд настављен је и у првој половини ове године у којој је забиљежен раст активности у грађевинарству од 8,6 одсто, али су их, ипак, успорили врели љетни мјесеци, што је снизило стопу раста на крају септембра.

Раст грађевинских активности у прва три овогодишња квартала у области вискокоградње од 20,7 одсто елиминисао је негативан учинак у сектору нискоградње, гдје је вриједност обављених радова смањена за 5,1 одсто на годишњем нивоу.

Одличним резултатима у области високоградње у којој је обављено 33,4 одсто радова у грађевинарству РС највише су допринијели оживљавање станоградње и изградња великих објеката попут термоелектране "Станари" и студентских домова те реконструкција Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци.

Секретар Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Миле Петровић каже да је опоравак грађевинског сектора и те како значајан показатељ за цјелокупну привреду Српске, јер је ријеч о привредној грани која покреће развој.

- Грађевинци су се изборили са прошлогодишњим проблемима попут поплава и примјене новог Закона о уређењу простора и грађењу која је довела скоро до потпуне блокаде издавања грађевинских дозвола - каже Петровић.

Према његовим ријечима, на пад учинка у нискоградњи директан утицај су имале економска криза и природне непогоде који су смањили обим радова и вриједност изграђених путева, водовода и канализационих система на локалном нивоу.

- Ипак, не треба доносити преурањене закључке о паду, јер су још у току изградња аутопута Бањалука - Добој и још неки пројекти у области нискоградње. Очекује се да ће радови на дионици аутопута од Прњавора до Добоја у доброј мјери надокнадити смањен ниво инвестиција, чиме би и нискоградња требало да достигне учинак из претходних година - закључује Петровић.

Утрошени радни сати

Подаци Републичког завода за статистику показују да је на изградњу објеката у високоградњи утрошено 48,3 одсто, док се на област нискоградње односи 51,7 одсто радних сати. На новоградњу је потрошено 50,9 одсто, док се на област реконструкције, поправке и одржавања објеката односи 49,1 одсто укупних радних сати.

Грађевинарство РС у прва три квартала

+3,5% - обим радова у грађевинарству

+20,7% - обим радова у високоградњи

-5,1% - обим радова у нискоградњи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана