Неимари имају посла на претек

Анита Јанковић-Речевић
Неимари имају посла на претек

Бањалука - Број издатих грађевинских дозвола у јуну ове године порастао је за 14,8 одсто у односу на исти мјесец лани, а да грађевински сектор иде узлазном путањом тврде и власници предузећа из ове области наводећи да имају посла на претек.

Према подацима Завода за статистику РС, прошлог мјесеца издато је укупно 147 грађевинских дозвола, од чега се 130 односило на високоградњу, а 17 на нискоградњу, што је у односу на просјечан број издатих грађевинских дозвола у 2018. години више за 41,2 одсто.

- Број предвиђених станова за градњу у јуну ове године мањи је за 21,1 одсто у односу на исти мјесец лани, док је у односу на просјечан број предвиђених станова за градњу у прошлој години забиљежен раст од 13,4 одсто - показују подаци Завода за статистику. 

Директор грађевинске фирме “Марковић инвест” из Лакташа Раде Марковић каже да неимари тренутно имају посла на претек.

- На тржишту је мало грађевинских фирми које могу изводити радове, јер су неке угашене, а доста их је изгубило лиценцу, тако да ми који радимо имамо поприлично посла. Дошло је вријеме да грађевинци више не траже посао као некада, сада нама долазе инвеститори и моле да радимо - каже Марковић и додаје да највише граде стамбене зграде. Истиче да упркос великом одливу становништва нема проблема са мањком радника.

- У посљедње вријеме фирму није напустио ниједан радник, ни физикалац, зидар, тесар, инжењер. Редовно испаћујем плате које су солидне и вјерујем да људи због тога остају - рекао је Марковић.

Да посла има као никад до сада тврди и извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић.

- Ове године смо ангажовани на четири градилишта и ријеч је о пословним објектима које градимо за једног страног и три домаћа инвеститора.  Привреда је мало живнула и чини ми се да се више граде разни погони и објекти за пословање. То је сигурно један од разлога зашто је издато више грађевинских дозвола - казао је Бијелић.

Директор ГП “Крајина” Борко Ђурић сматра да су поједностављене процедуре један од разлога за раст броја издатих грађевинских дозвола.

- Због једноставнијих и бржих процедура инвеститори се лакше одлучују на улагања, а и у посљедњих неколико година знатно је изражен раст тражње за новим становима, тако да је логично да расте број издатих грађевинских дозвола - закључио је Ђурић.

Цијене

Милан Бијелић каже да су послови на изградњи станова након дужег времена постали исплативи.

- Због нижих цијена квадрата раније смо морали исплаћивати мање плате радницима али сада када је квадрат стана нешто скупљи, а банке смањиле камате све се уједначило. Успјели смо повећати плате тако да тренутно радници не одлазе - навео је Бијелић и додао да је потражња за становима у РС доста добра. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана