Негативни трендови на тржишту капитала РС

Марина Чигоја
Негативни трендови на тржишту капитала РС

БAЊAЛУКA - Тржиште капитала Републике Српске у прошлој години, трећој заредом, забиљежило је негативан тренд и дијели исту судбину као и тржишта капитала у региону.

Наводи се то у извјештају Комисије за хартије од вриједности (КХОВ) о раду и стању на тржишту хартија од вриједности који ће посланици разматрати на сједници Народне скупштине заказаној за 14. јул.

У извјештају се додаје да су развијена тржишта у свијету осјетан опоравак од економске кризе имала још у току 2009. године, али да мала и неразвијена тржишта југоисточне Европе ни у 2010. години нису осјетила ефекте опоравка привреде, нити су се могла похвалити значајнијим помацима у развоју својих тржишта.

- Према садашњим показатељима, неопходне су значајне структурне промјене, првенствено у дијелу који се односи на ефикасност реалног сектора и кредибилитет појединачних емитената хартија од вриједности - истиче се у извјештају.

У прошлој години повећане су активности на подизању нивоа корпоративне одговорности у предузећима и већег извршења обавеза достављања финансијских и ревизорских извјештаја и информација о значајним догађајима из пословања привредних друштава.

Када је у питању рад Комисије, у извјештају се наводи да је током 2010. године донесено седам рјешења са налогом с циљем усклађивања рада са законима, једно рјешење којим је изречена мјера забране располагања имовином фонда и једно рјешење о изрицању опомене.

У седам случајева Комисија је поднијела пријаву надлежном суду због сумње о почињеном прекршају, а у једном случају достављена је информација надлежном тужилаштву због сумње о почињеном кривичном дјелу.

Од укупно 191 захтјева за покретање прекршајних поступака које је Комисија поднијела надлежним основним судовима у периоду од 2000. до маја 2011. године, у укупно 85 случајева судови су донијели осуђујуће пресуде и седам ослобађајућих пресуда. У 29 случајева прекршајни поступци су обустављени због тога што је у току вођења поступка пред судовима наступила застара.

Планови

У извјештају КХОВ-а се истиче да су привлачење страних инвеститора и улагања у нове пројекте приоритети.

- С обзиром на то да је усљед измјена и допуна Закона о политици директних страних улагања у БиХ поједностављен процес регистрације страних инвеститора, тиме би се са досадашњих улагања, углавном у докапитализацију, могло прећи и на значајна страна улагања у нове пројекте - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана