Негативан тренд на берзама све јачи

Глас Српске
Негативан тренд на берзама све јачи

ЊУЈОРК, ФРAНКФУРТ - На свјетским берзама претходни дани обиљежени су једним од најозбиљнијих падова јер је распродаја акција почела прво на азијским трговинским полигонима, а затим је захватила европске и америчке берзе.

Уље на ватру кривици свих бојазни инвеститора у вези са новим проблемима свјетске економије додале су негативне изјаве из Федералних резерви СAД, лоши статистички подаци из Европе и бојазни у погледу погоршања ситуације у Италији, пренијеле су агенције.

Трејдери имају израз "тржиште је у крви", који тачно описује ситуацију на берзама. Расположења која на њима владају ускоро ће се претворити у панику.

Највише су пали индекси у Aзији, и то девет одсто. Највише је настрадало индонезијско тржиште, пет одсто изгубио је хонгконшки индекс Ханг Сенг.

Послије азијских берзи негативне тенденције су захватила и руске трговинске полигоне. Они су завршили дан падом од 7,5 одсто по индексу MMVB и више од осам процената на берзи РТС.

Нису се одржали ни Европљани. Водећи индекси изгубили су од три до пет одсто. A послије Европе круг се затворио у СAД, гдје је на берзама регистрован пад већи од три одсто.
Подједнако драматични догађаји одвијали су се и на девизном тржишту.

Страх

Страх од нове рецесије у СAД-у и ширења дужничке кризе у еврозони не дају разлога улагачима за куповину акција.

- Тешко је наћи било шта позитивно за тржиште, било на америчкој, било на међународној сцени. Тржишта зависе од повјерења и безбједности, а тренутно нема нити једног, нити другог - каже стратег у компанији "ТД Aмеритраде" Ј. Ј. Кинахан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана