Неформална иницијатива “Б6” с циљем брже интеграције региона

Срна
Неформална иницијатива “Б6” с циљем брже интеграције региона

ПОДГОРИЦА - Неформална иницијатива “Б6” формирана је на састанку шефова дипломатија и представника министарстава иностраних послова земаља западног Балкана у Охриду, а циљ је да убрза европске интеграције региона, саопштило је Министарство иностраних послова Црне Горе.

Договорено је и успостављање неформалног оквира за координацију министара и редовно састајање, најмање једном у семестру, да би на најбољи начин искористили потенцијал региона у правцу убрзања европских интеграција.

Шефови дипломатија су се сагласили да, осим онога што је предвиђено агендом Берлинског процеса, кроз отворен дијалог интензивирају међусобну координацију у кључним областима од заједничког интереса.

То су, како је појашњено, договорили имајући у виду наглашену политичку компоненту нове методологије, као и чињеницу да ће сљедећи самит ЕУ-западни Балкан бити организован 6. октобра у оквиру словеначког предсједавања Савјетом ЕУ.

Неформална регионална иницијатива под мотом “Мудро је имати добре односе са сусједима, а истинска побједа је имати их за пријатеље” формирана је на синоћној радној вечери у Охриду, којој је присуствовао црногорски министар Ђорђе Радуловић. /крај/тб/мир
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана