Недостатак посла донио отпуштања

Марина Чигоја
Недостатак посла донио отпуштања

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској за 11 мјесеци прошле године, у односу на исти период 2010. године мања је за три одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

Вриједност извршених радова у новембру прошле године у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2010. години већа је за 28,8 одсто, док је у односу на октобар 2011. већа за 3,3 одсто.

- У односу на новембар 2010. године, вриједност радова мања је за 9,8 одсто - показују подаци Завода.

Предсједник Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин каже да је крај године нешто неповољнији него прво полугодиште 2011. године.

- У првом полугодишту вриједност радова била је већа за 12 одсто у односу на исти период 2010. Пад у грађевинарству практично се наставља још од 2009. године када је износио осам одсто, 2010. је био 22 одсто, а 2011. вјероватно ће бити већи за три до пет одсто у односу на 2010. - истакао је Иваштанин.

Према његовим ријечима, тешко је процијенити каква ће бити ова година.

- Надамо се да ће се тренд пада зауставити, али то зависи од много фактора, првенствено од улагања у велике инфраструктурне пројекте - нагласио је Иваштанин.

Тренд пада вриједности извршених грађевинских радова пратио је и пад броја запослених у овом сектору па је тако број радника на градилиштима у новембру 2011. године у односу на претходни мјесец био мањи за 2,7 одсто.

- У односу на просјечан број радника у 2010. години број запослених у грађевинарству мањи је за 6,7 одсто, док је у односу на новембар 2010. године мањи за 13 одсто - истиче се у извјештају Завода.

Просјечна нето плата у првих 11 мјесеци 2011. године у овом сектору износила је 588 марака.

Да је стање у грађевинском сектору Српске алармантно најбоље показују подаци Савеза синдиката РС према којима око половине запослених у овом сектору на зарађени новац чека и по осам мјесеци.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Миле Рибић истиче да је стање у грађевинарству било лоше и прије кризе, а да је сада далеко горе.

- Плате у грађевинарству су скоро 30 одсто испод републичког просјека. Криза је и те како оставила трага, а највише се рефлектује кроз повећано кашњење у исплатама плата и знатан број радника који је остао без посла - нагласио је Рибић и додао да је без посла остало највише радника који су били ангажовани на одређено вријеме.

Грађевински материјал

Иваштанин каже да пад у грађевинарству пропорционално прати и пад у индустрији грађевинског материјала.

- Како се креће вриједност радова у грађевинарству, тако се креће и утрошак материјала, тако да је и ту сигурно дошло до пада - нагласио је Иваштанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана