Недостатак капитала највећи проблем

Далиборка Секулић
Недостатак капитала највећи проблем

БAЊA ЛУКA - Компликоване процедуре, обимна папирологија и дуги процеси регистрације, те недостатак новца за започињање посла, највећи су проблеми са којима се сусрећу домаћи предузетници.

У Привредној комори кажу да је Инвестиционо-развојна банка РС креирала посебну кредитну линију намијењену за "старт уп" предузећа, али да се та средства веома слабо користе.

- Овдје се јавља контрадикторна ситуација - предузећа су се најприје жалила да немају подршку за започињање посла, а сада када постоји кредитна линија намијењена томе, за њу не постоји интерес - казала је секретар Гранског удружења у Привредној комори РС Aлекасандра Бијелић.

Она сматра да би узрок овоме могло да буде то да у вријеме кризе постоји мањи интерес за почетним улагањем у посао.

Бијелићева је истакла да Привредна комора много ради на подизању свијести код предузетника о пословним могућностима.

- Настојимо да се измјенама законских, подзаконских и других аката и рјешења креира повољнији пословни амбијент - казала је Бијелићева.

Један од највећих проблема са којим се домаћа предузећа сусрећу, каже она, уништена је домаћа индустрија у којој мала предузећа имају шансу да раде само као кооперанти великих фирми.

- Високе царине на репроматеријале који се увозе, а који се код нас не производе, доводе до тога да је исплативије се бавити услужним и трговинским дјелатностима него производним, јер је идентична царинска стопа на готове производе - рекла је Бијелићева.

Према њеном мишљењу, власници предузећа требало би више да посјећују стране сајмове и "купе" искуства из других земаља да би побољшали свој положај код нас.

Опрема

Економисти кажу да је у домаћим предузећима највећи проблем то што су презадужена, користе застарјелу опрему, нису адекватно организована, те имају кадровску структуру која не одговара њиховом пословном афинитету. Додају да велики број предузећа има и неадекватно руководство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана