Неактивна 12.653 пореска обвезника

Милка Милуновић
Неактивна 12.653 пореска обвезника

БAЊA ЛУКA - Према подацима Пореске управе РС укупан број трговачких пореских обвезника је 60.976, а од овог броја 12.653 пореска обвезника су била неактивна у 2008. години и нема изгледа да се фискализују, саопштио је в. д. директора Пореске управе Миле Баника и додао да је укупан број активних пореских обвезника 48.323.

- Током прошле године покренуто је 8.658 захтјева за регистрацију нових привредних субјеката, а половина је одјавила своју дјелатност. Одјављивање дјелатности се не може приписати искључиво спровођењу процеса фискализације, него низу околности, као што је и економска криза - наводи Баника.

Он је рекао да је око стотину пореских обвезника већ прешло у систем ПДВ-а, јер је кроз процес фискализације регистрован промет робе и услуга преко 50.000 КМ.

- Према нашим подацима, у јануару ове године око 290 пореских обвезника регистровало је просјечни дневни промет већи од 230 КМ, што указује на то да ови обвезници иду ка листи потенцијалних обвезника ПДВ-а на крају текуће године - рекао је Баника.

Даље наводи да евидентирање промета робе и услуга омогућава бољу евиденцију крајње потрошње, што се позитивно одржава на утврђивање коефицијента расподјеле средстава са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање. Баника каже да корекција коефицијента, чак и у једној децимали, може да износи око 50 милиона марака у корист РС.

- Aнализе су показале да је увођење фискалних каса битан предуслов за ефикасно функционисање пореског система, заштиту буyетских средстава, повећање степена контроле и наплативости - рекао је Баника.

Он је подсјетио да је опредјељење за доношење закона о фискалним касама, прије свега уређење финансијског тржишта у РС, смањивање нелегалних новчаних токова у промету робе и услуга, сузбијање сиве економије и нелојалне конкуренције, повећање фискалне дисциплине, унапређење безготовинског плаћања и обезбјеђење ефикасније контроле пореских прихода.

Подаци

Баника каже да је са јучерашњим даном поднесено укупно 30.313 захтјева за фискализацију, донесена 28.752 рјешења, да је завршено 1827 контрола и издато 719 прекршајних налога и по основу прекршајних налога изречена казна од 501.572 КМ.

- Завршено је 70 контрола сервиса, издато осам прекршајних налога сервисима и по основу прекршајних налога изречена казна сервисима у укупном износу од 7.500,00 КМ - рекао Баника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана