Назире се крај агоније бивших радника дервентске Фабрике “Унис”: У пензију иду након година неизвјесности

Милијана Латиновић
Назире се крај агоније бивших радника дервентске Фабрике “Унис”: У пензију иду након година неизвјесности

ДЕРВЕНТА - Након година неизвјесности и чекања шест бивших радника дервентске Фабрике цијеви “Унис” у стечају иду у пензију, јер им је Влада Републике Српске одобрила уплату око 85.000 марака за пензијско и инвалидско осигурање.

“Унис” је годинама грцао у проблемима, а менаџмент тог предузећа стално је обећавао радницима да ће пословање кренути узлазном путањом и да ће обезбиједити новац за плате и доприносе.

Након што је фабрика отишла у стечај 17. децембра 2019. године радници су изгубили сваку наду да ће њихови проблеми бити ријешени.

На посљедњој сједници Влада РС дала је сагласност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите да изврши уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике привредног друштва “Унис” који са том уплатом испуњавају услове за пензију.

- Уплата ће бити извршена кроз појединачну уплату доприноса за шест радника према рјешењима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС - саопштено је након сједнице Владе.

Дервенћанин Недељко Петрић рекао је за “Глас Српске” да агонија бивших радника “Униса” толико траје да све до тренутка док му не буду уплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање не вјерује да ће коначно отићи у зарађену пензију.

- Радио сам у “Јединству” од осамдесете, а онда је оно удружено с “Унисом” и послије рата све до одласка у стечај остао сам у “Унису”. Имам 42 године стажа са ових шест за које чекам уплату. Борац сам прве категорије, два пута рањен у рату, а преживљавам од 35 марака инвалиднине - казао је Петрић који живи са супругом. Да им није дјеце, додаје, не зна како би саставили крај с крајем.

- Имао сам опцију да сам уплатим 10.000 марака за тих шест година па да идем у пензију, али одакле - казао је Петрић.

Исту судбину дијели и Борко Аничић који је захтјев за уплату доприноса поднио још 2018. године како би отишао у пензију.

- Чекам да ми уплате доприносе за ПИО за седам и по година, око 14.000 марака. Сам нисам могао. И да подигнем кредит не бих имао одакле да враћам - рекао је Аничић. С обзиром на то да живи на селу, преживљава искључиво од пољопривреде.

Бивша радница, која је била и на челу синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић каже да су њене колеге коначно дочекале да иду у заслужену пензију.

- Наша борба траје годинама и питање је и сада да ли би ишта постигли да нам у помоћ није притекао наш суграђанин, шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић - казала је Миланковићева.

 Оштећени

Радослава Миланковић је казала да је због неуплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање 12 бивших радника “Униса” оштећено приликом пензионисања.

- Они су отишли у пензију када су напунили 65 година старости. Међутим, због неуплаћених доприноса имају мале пензије, углавном инвалидске и старосне - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана