Настављено смањење робне размјене БиХ и Србије

Агенције
Настављено смањење робне размјене БиХ и Србије

Београд - Укупна робна размјена Србије и БиХ за једанаест мјесеци протекле године износила је 1,47 милијарди долара, што је за 26 одсто мање него у истом периоду 2011. године.Извоз из Србије у БиХ износио је нешто више од милијарду долара и биљежи пад од 8,6 одсто у односу на исти период 2011. године.

Увоз из БиХ у Србију смањен је за 29 одсто у односу на исти период 2011. године и износио је 454 милиона долара, објављено је на сајту Привредне коморе Србије /ПКС/.

Суфицит у робној размјени износио је 567,8 милиона долара у корист Србије.

Савјетник у Бироу за регионалну сарадњу ПКС Митар Пржуљ раније је рекао Срни да је укупна робна размјена између Србије и БиХ смањена због економске кризе.

Појашњавајући пад робне размјене двије земље, Пржуљ је навео да је главни разлог у смањењу увоза кокса из БиХ за смедеревску жељезару, која је тренутно на "тихом ходу" и не ради пуним капацитет.

Србија највише извози у БиХ прехрамбене производе и пића - 29 одсто, хемикалије и хемијске производе 14,2 одсто, док на пољопривреду, лов и услуге "отпада" осам одсто укупног извоза.

У БиХ Србија извози још и основне метале, машине и уређаје, производе од гуме и пластике, предмете од коже, обућу, металне производе, целулозу, папир, намјештај, производе од осталих минерала.

Србија увози из БиХ највише кокс и деривате нафте - 28 одсто укупног увоза, затим основне метале 13,3 одсто, те угаљ 8,8 одсто.

Из БиХ Србија увози и хемикалије и хемијске производе, производе од дрвета и плуте, прехрамбене производе и пића, целулозу, папир, струју, гас и топлу воду, металне производе.

Највећи извозници Србије у БиХ су Жељезара Смедерево, АПА Апатин, "Свислајон", "Хемофарм", "Штарк", Електропривреда Србије, ХИП "Петрохемија" Панчево, "Пионир", Републичка дирекција за робне резерве, Рударско-топионичарски басен Бор, "Фармаком", шабачка Мљекара, "Бамби" и "Тигар" Пирот.

Највећи увозници су Жељезара Смедерево, "Бомекс експорт-импорт", "Руднап група", "Петрохемија", "Интеркомерц", "Копаоник", "Оптима-Модрича" Београд, "Фармаком", "Хемофарм", "Први партизан", "Имлек", "Свислајон", "Нафтахем" и други.

У 2011. години БиХ је била на трећем мјесту у извозу Србије, а седми партнер у укупном српском увозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана