Настављен тренд привредног раста

Марина Чигоја
Настављен тренд привредног раста

БAЊAЛУКA - Макроекономска кретања у Републици Српској у првој половини 2011. године била су у знаку умјереног опоравка, а тренд привредног раста из 2010. присутан је и у прва два квартала ове године, када је вриједност БДП-а расла по стопи од 1,6, односно 1,7 одсто.


Наводи се то у новом Економском монитору Инвестиционо-развојне банке РС и додаје да је у односу на земље у окружењу РС у 2010. години, са стопом БДП-а од 0,8 одсто, остварила већи реални раст од Бугарске, Хрватске и Румуније.

- Осим тога, економски раст Италије, Словеније и Србије позитивно се рефлектовао и на укупни ниво домаће економске активности, с обзиром на то да се ради о најзначајнијим трговинским партнерима РС - истиче се у монитору.

Додаје се да ће према актуелним пројекцијама ММФ-а за 2011. годину економија БиХ расти по стопи од 2,2 одсто.

- Међутим, захваљујући екстравертној оријентацији домаће економије, глобални трендови готово се тренутно имплицирају на друштвено-економску реалност РС и БиХ. У таквим околностима, сваки глобални застој негативно ће се рефлектовати и на укупне резултате домаће економије - додаје се у монитору.

У првих шест мјесеци 2011. године индустријска производња РС, предвођена снажном експанзијом подручја вађења руда и камена, расла је по међугодишњој стопи од 3,6 одсто. У истом периоду, раст вриједности извршених грађевинских радова од 14,2 одсто сугерише на могућност прекида негативних трендова.

- С друге стране, негативне посљедице економске кризе и даље су евидентне на домаћем тржишту рада. Тако је просјечан број незапослених у првих шест мјесеци ове године износио 149.674 особе и већи је за 1,6 одсто у односу на исти период прошле године, док је просјечан број запослених у првом кварталу 2011. готово стагнирао - истиче се у монитору.

Додаје се да се глобално интензивирање инфлације, које је иницирано растом цијена нафте и прехрамбених производа на међународним тржиштима, негативно рефлектовало на општи ниво цијена у РС, које су у првих шест мјесеци 2011. године расле по стопи од четири одсто.

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је јуче да би посљедњи квартал идуће године требало да буде период изласка из рецесије, уколико не би дошло до додатних поремећаја у глобалним кретањима.

- Не можемо још рећи да излазимо из рецесије, иако у прошлој и овој години постоје позитивни импулси и параметри који указују на опоравак привреде - рекао је Џомбић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић истакао је да се анализирајући макроекономска, фискална и социјална кретања у 2010. години може закључити да Српска биљежи постепен опоравак домаће привредне активности.

Он је истакао да је номинални БДП у 2009. години износио 8,2 милијарде марака, док је у 2010. износио 8,3 милијарде. Реална стопа у 2009. години је била минус 2,8 одсто, а 2010. години 0,8 одсто.

- Тренд економског раста у првом и другом кварталу ове године такође се наставља, а најзначајнији раст забиљежен је у области вађења руде и камена, гдје је стопа раста износила 25 одсто, док је у прерађивачкој индустрији дошло до повећања од 8,9 одсто - казао је Ковачевић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да је теза у којој се говори о расту спорна, из разлога што висина тог раста номинално зависи од тога са које стартне позиције се креће.

- Aко поредимо индустријску производњу са ниског нивоа, па кажемо да је дошло до раста, онда то звучи добро, али какав је ефекат тог раста у финансијској вриједности, то је друга прича - казао је Милић.

Плате и пензије

У првих шест мјесеци 2011. године просјечна нето плата у РС достигла је 808 КМ и номинално је већа за 3,7 одсто.

- И поред чињенице да је просјечна нето плата номинално већа, под утицајем продубљивања инфлаторних кретања током првог полугодишта 2011. године, њена реална вриједност смањена је за 0,2 одсто. У овом периоду просјечна пензија у РС је номинално стагнирала - наводи се у монитору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана